Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Szeptember 25. 17:11, péntek

Zsófi-zsemlék Mimen barna kenyér lisztből

Zsófi-zsemlék Mimen barna kenyér lisztből

A napokban kiderült hogy lett egy diétás "társam" :) méghozzá a főnökasszonyom lánya. Zsófinál kiderült jó néhány allergén, amelyekre finoman fogalmazva nem túl rózsásan reagál a szervezete, így szó szót követett és én nyomozásba kezdtem, hogy vajon létezik-e olyan lisztkeverék ami:

- glutén
- gluténmentes búzakeményítő
- kukorica
- burgonya és
- tejmentes

Králl Máriától a Hunorganic Kft. tulajdonosától és a Mimen termékek gyártójától kaptam egy felajánlást, hogy próbáljam ki néhány terméküket, ugyanis az általam feltett kritériumoknak az ő lisztjeik megfelenek. Tegnap meg is kaptam ezt a csomagot, amit még egyszer is nagyon szépen köszönök Marcsinak :)

Ma kibontottam az egyik lisztkeveréket, elsőként a barna kenyér lisztkeverékre esett a választásom, zsemléket szerettem volna gyártani belőle. Ez lenne a barna lisztkeverék..

(a képre kattintva elérhető a webáruház, ahol a Mimen termékek kaphatók)

Első nekifutásra a zacsin található receptet használtam, mivel sosem dolgoztam még ezzel a liszttel. Annyit változtattam hogy vegyes magkeveréket is tettem a tésztába, írom hogy készítettem..

Hozzávalók:

- 250 gr Mimen barna kenyérliszt keverék
- 240 ml langyos víz
- 4 gr Dr. Oetker porélsztő
- 6 gr só
- csipet cukor
- 1 tk vegyes magkeverék (lenmag, napraforgómag, tökmag)
- 1 ek kókuszolaj

A lisztet egy tálba tettem, (itt ért az első meglepetés, mert nagyon intenzív, fűszeres illata volt a lisztnek, meg is lepődtem, de persze elolvastam az összetevőket és láttam hogy őrölt kömény, bors és paprika és ánizs is van benne, ezeknek az illatát éreztem, de nagyon kellemes volt) hozzáadtam a magkeveréket, a sót, cukrot, az egészet egy kanállal összekevertem..

...majd hozzáöntöttem a langyos vizet és elkezdtem dagasztani a tésztát. Nagyon fura állaga volt, olyan volt mintha darabos lett volna, persze ez nem baj, csak eddig nem ehhez szoktam. Miután a tészta felvette a folyadékot, hozzáadtam az egy evőkanál kókuszolajat és tovább dagasztottam, még pár percig. Utána olajos kézzel kicsit átgyúrtam a tésztát, majd gombócokat formáztam belőle amiket sütőpapíros tepsibe tettem, néhány tetejét éles késsel bevágtam..

..és meleg helyen 30-35 percet kelesztettem, tetejüket vékonyan lekentem kókuszolajjal..

190 fokos sütőben 20-22 perc alatt megsütöttem.

Nem egy szokványos zsemleforma, nah :) nekem még ismerkednem kell ezzel a liszttel, viszont annyira de annyira tetszik ez a fűszeres illat, olyan mintha köményes pogácsát ennék. :) Nagyon tuti :)

Megsütöttem, lefotóztam és be is csomagoltam Zsófinak és hát persze hogy elfelejtettem lefotózni felvágva! Pedig nagyon szép volt belül is, lyukacsos, könnyű, illatos! :)

Update!!

Megkaptam a félbevágott zsemle fotóját :) Íme, szerintem nagyon szép! ...és a lényeg, hogy Zsófinak nagyon nagyon ízlett!!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen