Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 09. 15:01, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A szexuális visszaélések felszámolásáért felelős biztost nevezett ki a holland kormány

 A szexuális visszaélések felszámolásáért felelős biztost nevezett ki a holland kormány

A holland kormány a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásáért felelős biztost nevezett ki - tájékoztatott kedden a holland sajtó.

Mariette Hamer kormánybiztos, a holland Munkáspárt tagja, korábban a párt parlamenti frakcióvezetője volt, és kinevezéséig a kormány tanácsadó testülete, a Szociális és Gazdasági Tanács elnöki tisztségét töltötte be. Jelenlegi szerepkörében tanácsot ad a kabinetnek a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásához. Kinevezése három évre szól.

Sajtóforrások szerint, a kormánybiztos kinevezésére azért volt szükség, mert a közelmúltban, az országban nagy port kavart fel a Voice of Holland című, zenei tehetségkutató-műsorral kapcsolatos botrány, amikor több személlyel kapcsolatban szexuális visszaélés és erőszak gyanúja került nyilvánosságra. A programot azóta az érintett televíziós csatorna levette a műsoráról, az ügyben többen is hivatalos feljelentést tettek.

A hétvégén a holland lapok arról írtak, hogy az Ajax amszterdami futballklub igazgatója, Marc Overmars lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy több kolléganőjét nem kívánatos, szexuális jellegű üzenetekkel zaklatta. Kedden Gijs van Dijk munkáspárti parlamenti képviselő mondott le a tisztségéről, mivel az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett arról, hogy női munkatársait "fogdosta", akaratuk ellenére.

"A sport és a televíziózás világában történt incidensek azt mutatják, hogy a MeToo mozgalom kiváltó okai még mindig léteznek hazánkban. Ezen változtatni kell" - jelentette ki a sajtónak Robbert Dijkgraaf az oktatási, kulturális és tudományos ügyek minisztere. Hozzátette: "a kormány olyan kulturális váltáson dolgozik, amelynek az a célja, hogy mindenkit felelősségre lehessen vonni a helytelen viselkedésért".

A múlt hónapban több százan tüntettek Amszterdamban, hogy a szexuális visszaélések elleni hatékonyabb fellépésre ösztönözzék a holland kormányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.