Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 06. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy konténerben mutatták be, milyen is egy lakástűz

 Egy konténerben mutatták be, milyen is egy lakástűz

Videóval

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell, és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Ennek az időszaknak a veszélyeire hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem a Nyugati téren tartott bemutatóval. A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, amely teljesen kiégett. A tűz egy adventi koszorú égő gyertyájáról terjedt át a szoba többi részére. A járókelők jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a fővárosi tűzoltók oltották el, miközben dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket. „A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon”. – mondta a tábornok.

A bemutatón az is látható volt, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyet.

Az országos tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, hogy egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásának legelején hangosan sípol az érzékelő.

A bemutatóról készült videó:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.