Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 27. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Végstádiumban a magyar vendéglátás

Végstádiumban a magyar vendéglátás

A Rábaközben is bevétel és segítség nélkül tengődnek az éttermek és kocsmák.

A tavalyi év a vendéglátás fekete éve volt, és még idén sincs vége. A koronavírus járvány miatt a szállásadók, vendéglátók, a szórakoztatóipar szinte teljes egészében bevétel nélkül maradtak. Kormányhirdetésekben és a politikai szólamokban hatalmas gazdaságmentő csomagokról beszélnek, amikből az érintettek legtöbbször semmit nem látnak.

A minap a Páli presszó üzemeltetője jelentette be Facebook posztjában:
"Kedves Vendégeink! A járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a presszót kénytelenek vagyunk végleg bezárni! A hírekben elhangzott segítségekből sajnos semmi sem igaz! A falusi kocsmák sem kapnak semmilyen segítséget, még a járulék fizetést sem engedik el! Véleményem szerint a falusi kocsmák 80%-a nem lesz képes talpon maradni! Hálásan köszönjük az elmúlt 2 évet!"

Tanulságos a poszt alá írt kommenteket is elolvasni. Sok olyan is van, ami a düh és az elkeseredettség miatt úgy fogalmaz, amit itt nem lehetne idézni, de a következő válogatás sokmindent elárul:

"Borzasztó, hogy ezt teszik a vendéglátósokkal."

"Az államnak támogatni kéne az embereket akik nem tudnak dolgozni, és már munkanélkülit sem kapnak, mert egy éven belül kétszer lettek elküldve. Nem nyomorba dönteni."

"A multiknál meg egymás hegyén hátán dolgoznak az emberek! Ott nincs vírus? Nagyon átlátszó, ez a kis és közép vállalkozások tönkretételéről szól, és majd jönnek a vevők akiket kitömtek közben lóvéval a mi adónkból!"

"A férjem is vállalkozó /vendéglátós / és bizony semmit nem engedtek el. Bevétel nincs, viszont kiadás annál több! Mintha működne a büfé, semmi segítséget nem kapnak! Dühítő és felháborító az egész."

"Dühítő, de ezek az első lépések a nemzeti italboltok kiépítésére."

"Ausztriában a kormány támogatja a munkaadókat. Például a vendéglátóiparban munka nélkül maradtak is megkapják havonta a fizetésük 90 %-át. Magyarországon a három hónapja megigényelt kormányzati támogatásból még egy fillért nem kaptak a vendéglátósok. Viszont Mészáros Lőrinc 17 milliárdot kapott a hotelei bevételkiesésének pótlására, miután 800 embert elbocsájtott, és elkezdte felújítani némelyiket, pl. a Balatonalmádiit."

"Sajnálom! Én így 6 év után húztam le a rolót a nyár végén."

"Sajnos tapasztalatból tudom, hogy így igaz ahogy írod! Egyetlen fillér támogatást nem kapunk!"

"Majd valamelyik Nerlovag megveszi olcsó pénzért, és újra kinyitnak! Nálunk ez a divat, kivéreztetni tönkretenni, hogy ők fillérekért hozzá juthassanak, ez a Fidesz politikája! Ki kell végre ebrudalni őket a hatalomból!"

"Sajnos igaza van, érdemben senkin nem segítenek."

"És egyre több vendéglátós kényszerül ezt meglépni. Függetlenül, hogy az kocsma vagy étterem."

"SAJNOS MI IS BEZÁRTUNK VÉGLEG!!!"

"Nyiss ki te is. Nyisson ki mindenki, ez így nem állapot. FEBRUÁR 1!!!!"

Néhány vendéglátó vállalkozóval beszélgetve szinte mindenki azt mondta, hogy az esküvők, kisebb és nagyobb rendezvények tiltásával, az év végi céges évzárók elmaradásával, a mostani farsangi szezon rendezvényeinek, báljainak elmaradásával kimerültek a tartalékok. Elviteles menüfőzésből nem lehet pótolni az elmaradt bevételeket.

A magunk szerény eszközeivel mi is próbáltunk a bajbajutott vállalkozóknak és dolgozóiknak segíteni. Mát tavaly novemberben a zárások bejelentése után ingyenesen közzétettük az elvitelre dolgozó, vagy házhozszállítást is vállaló éttermek listáját.

Az Index cikkében Rákóczi Ferenc ismert rádiós műsorvezető -akinek étterme is van- igazságtalannak érzi, hogy miközben a vendéglátósok azt várják, mikorra oltják át az országot és csitul a járvány, aközben a nekik megígért bértámogatást nem kapták meg a kormánytól. A műsorvezető csak legális nyitásban gondolkodik, de már egyre türelmetlenebbül várja a korlátozások feloldását. Ezt a helyzetet minden normális ember el tudná fogadni, ha nem azt látnánk nap mint nap, hogy egymás nyakába lihegnek az emberek különböző bevásárlóközpontokban, de ugyanez történik a metrón, buszon, villamoson is.
Ott van Hollandia példája, vagy más európai országé, ahol mindent bezártak. Csak élelmiszerboltba, gyógyszertárba és melózni mehetsz. Akkor azt lehet mondani, hogy a korlátozás mindenkit egyformán sújt. Vagy a másik megoldás, hogy a beígért támogatás pedig érkezzen meg. Az éttermesek legalább 80 százaléka még nem kapta meg a novemberben beígért félbér-támogatást.

– Nincs mit csodálkozni azon, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, hiszen ki vannak véreztetve, felélték minden tartalékukat, kilátástalan helyzetben vannak. Miközben hónapok óta nem nyithatnak ki és a jelek szerint ez még egy darabig így is marad, a kormány által korábban beígért bérkompenzációból szinte semmi nem érkezett meg a lassú és nehézkes bürokrácia miatt. A helyzet sokak számára már valóban tarthatatlan – állítja Gerendai Károly a Magyar Hangnak adott interjúban.
A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa – akinek neve egybeforrt a Szigettel és több nagy fesztivállal – ugyanakkor minden nehézség ellenére úgy véli, nem sok jóra vezetnek az elégedetlenségi mozgalmak és az, hogy egyesek a tilalom ellenére is kinyitnának.
Gerendai Károly ugyanakkor úgy véli, jogosak azok az észrevételek, amelyek szerint az éttermek megnyitása és látogatása szigorú szabályozás mellett nem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint ami az egyéb, nyitva lévő kiskereskedelmi üzletek, bevásárló központok esetében felmerül. Ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.