Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 04. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

A deviza alapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével szeptember 29. és október 23. között összesen, ténylegesen az aktuális árfolyamon több mint 23 ezer ügyfél élt.

Ez összesen 133 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott - mondta Szász Károly , a PSZÁF elnöke a bankszövetség és a PSZÁF vezetőivel tartott egyeztetést követően.

Szász Károly ismertette, hogy a PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Hozzátette, hogy ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter szerint az egész világon a növekedés lassulását láthatjuk, és növekedési fordulatra van szükségünk. Az NGM vezére elmondta, 60 milliárd forinttal feltőkésítik a Magyar Fejlesztési Bankot. A kormány tőkeáttétellel 600 milliárd forint új hitel kihelyezését várja.

Matolcsy György és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: a Bankszövetség hat kereskedelmi bank vezetőjéből munkacsoportot hozott létre, amely két héten belül dönt arról, hogyan oldhatnák meg a frankhitelesek gondjait. A Bankszövetség által tegnap felállított bizottság tagjai a CIB, az Erste, az FHB, a K&H és a Raiffeisen bankok vezérigazgatói, valamint Gyuris Dániel , az OTP vezérigazgató helyettese.

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a két hét alatt a kormány nem hoz újabb egyoldalú intézkedéseket a bankrendszerrel kapcsolatban. A kabinet a korábban elfogadott új Otthonteremtési Programtól 0,2-0,4 százalékkal magasabb GDP-növekedést vár. Matolcsy kilátásba helyezte, hogy amennyivel a hitelintézetek növelik bizonyos célokhoz kötődő hiteleik állományát, ennek arányában csökkenthetik a rájuk eső bankadó mértékét - minderről a Világgazdaság számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére