Városlista
2023. április 2, vasárnap - Áron

Hírek

2011. November 04. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

A deviza alapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével szeptember 29. és október 23. között összesen, ténylegesen az aktuális árfolyamon több mint 23 ezer ügyfél élt.

Ez összesen 133 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott - mondta Szász Károly , a PSZÁF elnöke a bankszövetség és a PSZÁF vezetőivel tartott egyeztetést követően.

Szász Károly ismertette, hogy a PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Hozzátette, hogy ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter szerint az egész világon a növekedés lassulását láthatjuk, és növekedési fordulatra van szükségünk. Az NGM vezére elmondta, 60 milliárd forinttal feltőkésítik a Magyar Fejlesztési Bankot. A kormány tőkeáttétellel 600 milliárd forint új hitel kihelyezését várja.

Matolcsy György és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: a Bankszövetség hat kereskedelmi bank vezetőjéből munkacsoportot hozott létre, amely két héten belül dönt arról, hogyan oldhatnák meg a frankhitelesek gondjait. A Bankszövetség által tegnap felállított bizottság tagjai a CIB, az Erste, az FHB, a K&H és a Raiffeisen bankok vezérigazgatói, valamint Gyuris Dániel , az OTP vezérigazgató helyettese.

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a két hét alatt a kormány nem hoz újabb egyoldalú intézkedéseket a bankrendszerrel kapcsolatban. A kabinet a korábban elfogadott új Otthonteremtési Programtól 0,2-0,4 százalékkal magasabb GDP-növekedést vár. Matolcsy kilátásba helyezte, hogy amennyivel a hitelintézetek növelik bizonyos célokhoz kötődő hiteleik állományát, ennek arányában csökkenthetik a rájuk eső bankadó mértékét - minderről a Világgazdaság számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.