Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 02. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: Magyar Szerencsejáték Szövetség

24 óra alatt kinyírtak egy ágazatot

24 óra alatt kinyírtak egy ágazatot

Tegnap reggel rendkívüli kormányülésen kitalálták, ma délelőtt már meg is szavazták a törvényt a pénznyerő automaták betiltásáról, negyvenezren vesztik el állásukat.

A nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon a parlament mai döntésével – foglalta össze a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke az iparágban dolgozó vállalkozók és munkavállalók szomorú következtetését. A Magyar Országgyűlés kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett, ma megszavazták negyvenezer becsületes munkavállaló munkanélkülivé tételét, közel kétszázezer családtag megélhetésének elvesztését.

Schreiber István elmondta, hogy az MSzSz tagjai szerint a legszomorúbb az, hogy több tízezer ember vasárnap még úgy hajtotta álomra a fejét, hogy bízhat a jövőben, a Magyar Kormány által hozott törvények alapján elindul a szerver alapú üzemeltetés és lesz munkája, amit szeret. Hétfőn reggel mindezt a reményt elvették ezektől az emberektől és családtagjaikat is a létbizonytalanságba sodorták. Az MSzSz lesújtva áll a lépés előtt, ami egy jogállamban megtörténhetett. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a Magyar Kormány homályos érveléssel, egy tollvonással szüntet meg egy ágazatot, holott a nyerőgép iparág huszonegy évig volt komoly pillére a magyar gazdaságnak. A piaci szereplők különböző jogcímeken történő éves befizetése a költségvetésbe 70 milliárd forint volt (ebből játékadó évente 35 milliárd). Ez a huszonegy év alatt több száz milliárd forint volt. Ebben a gazdasági és pénzügyi helyzetben ez aligha indokolható lépés, hiszen az online szerencsejáték megadóztatása ezt a kieső tételt nem pótolja, hiszen azokat a pénzeket amúgy is be kell szedni.

Az MSzSz tagjainak, 1200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie az állásából. Schreiber kiemelte: érdemi indoklás hiányában csak találgatjuk a szakmánk kivégzésének okát, hiszen nincs egy hónapja, hogy az illetékes nemzetgazdasági tárca bizakodó hangú közleményben számolt be arról: a következő hónapokban új alapokra helyezve felpöröghet a piac, elindulhat a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetés, aminek minden jogszabályi háttere adott volt.

Most tiltással és alaptalan, koholt vádakkal nézünk szembe, azt állítják nemzetbiztonsági kockázatot hárítottak el munkánk elvételével. Maffiózóként tüntetnek fel bennünket a médiában, holott a legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött iparág tagjai voltunk. A NAV (korábban az APEH) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya évente átlagosan 15.000 ellenőrzést végzett a pénznyerő automata szektorban és az összes ellenőrzésnek csupán 3 ezrelékében találtak törvénysértést. Ez az adat pedig bármely ágazatnak a becsületére válna – emelte ki az elnök, aki a vádakat a vállalkozók és a munkavállalók nevében egyaránt visszautasítja.

A dolgozók megrendülten vették tudomásul azt is, hogy választott kormányuk miniszterelnökségét vezető államtitkára negyvenezer munkanélkülivé lett embernek azt mondta: „A szívem nem szakad meg értük”; „Lóverseny-nyelven szólva: tétek törölve”.

Schreiber István elnök szerint az iparág tagjainak legfőbb kérdése a törvényhozás felé az, hogy ha a „Fidesz krédójával ellentétes a szerencsejáték” – mint azt nyilatkozták - akkor miért hoztak tavaly novemberben törvényt az új tipusú üzemeltetési formáról és emelték ötszörösére a játékadót? Idén júniusban pedig kiadták a jogszabály végrehajtási rendeletét befektetésre biztatva mindenkit. Miért nem lehetett már akkor, tavaly novemberben meghozni a mai derült égből jött döntést – mielőtt vállalkozásokat lovallnak bele olyan beruházásokba a jogbiztonságban való hitüket kihasználva, amelyek nem térülnek meg,

Ha a „Fidesz krédójával” ellentétes a szerencsejáték, akkor az online szerencsejáték nem az? Pedig ez a legveszélyesebb, hiszen korhatár nélkül, az otthoni számítógépről bárki elvesztheti családja teljes vagyonát. Az online szerencsejáték a lehető legveszélyesebb hihetetlen gyors az átfutása, még az utcára sem kell kimenni miatta, nem véletlen, hogy sok országban tiltott tevékenység. Az adóbevételek jelenleg pedig egyáltalán nem folynak be belőle, ahogy sok év óta nem.

Az MSzSz szomorúan tudatja, hogy a döntés újabb negyvenezer munkanélkülit, segélyre szoruló magyar embert eredményezett már ezen a héten, nem beszélve arról a komoly társadalmi veszélyről, hogy fekete üzemeltetés hamarosan fel fogja ütni a fejét Magyarországon.

2012-10-02

Magyar Szerencsejáték Szövetség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.