Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Május 17. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Papp József

24 órás hangversennyel ünneplik az 50 évet

24 órás hangversennyel ünneplik az 50 évet

Megállás nélkül szól a muzsika

Idén ünnepli működésének 50 éves évfordulóját a csornai Kerényi György Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény évtizedekig zeneiskolaként működött, 2004 óta képzőművészeti tanszakon is tanítják a rábaközi gyerekeket. Jelenleg 250 növendék jár az iskolába, 170 zeneiskolás és 80 képzőművész, akiket 13 fős tantestület oktat.

A jubileumi ünnepség eseményeire május 21-29 között kerül sor az intézmény hangversenytermében és a művelődési központban. A program rendhagyó műsorral indul, nagy fába vágták a fejszéjüket. Május 21-én 17 órakor kiállítás megnyitóval és 24 órás hangversennyel kezdik az ünneplést. A részletekről Biky Ottót, az intézmény vezetőjét kérdeztük.

- Hogy született az ötlet, hogy 24 órás koncertet szervezzenek?

- A 45 éves jubileumi ünnepség után többen is hiányolták, hogy akkor nem volt növendék hangverseny. Mivel ilyeneket folyamatosan szervezünk, ez akkor elmaradt. Innen jött az ötlet, hogy akkor az 50 éves jubileumon mutatkozzon be minden tanszak, minden tanár, kapjon fellépési lehetőséget minden növendék. Mikor megkezdtük a szervezést, akkor szembesültünk azzal, hogy 24 óra bizony nagyon hosszú idő, ezért megkerestünk korábbi tanárokat és növendékeket is, akik első szóra örömmel vállalták a szereplést. Így azt is meg tudjuk mutatni, hány ember kapta nálunk zenei alapjait, milyen sokan lettek közülük hivatásos zenészek.

- A rendezvény kiállítás megnyitóval kezdődik.

- Valóban, hiszen nem csak a zenei tagozatosok, hanem a képzőművészek közt is többen tanultak tovább közép- és felsőfokú művészeti iskolákban, vált hivatásukká a képzőművészet. 15 egykori ilyen növendékünk műveiből rendezünk kiállítást. Ennek megnyitásával kezdődik a jubileumi ünnepség és a 24 órás koncert is.

- 24 órán át kizárólag komolyzenét fognak játszani?

- Nem. Mivel egykori tanulóink közül nagyon sokan fordultak a népzene felé, ezért éjféltől egy három órás népzenei blokk kezdődik, amelyen egykori növendékeink és zenészbarátaink játszanak. A legkritikusabb időszakban, 3 órától reggel hatig az iskola tanáraiból álló alkalmi zenekar slágereket, sanzonokat játszik a retro jegyében. Nem először játszunk ilyen formációban, a magunk örömére már korábban is muzsikáltunk így. Az iskola farsangi báljain a növendékeink és szüleik előtt is felléptünk már. Lesz még a 24 óra folyamán jazz blokk és orgona muzsika is, színes kínálattal kedveskedünk az érdeklődőknek. Ha már fáradna a társaság, reggel fél hétkor egy ütős hangversennyel vezényelünk ébresztőt.

- Az egyes tanszakok, stílusok folyamatosan váltják egymást?

- Igen. Már kész és ismert a 24 óra programja, azt szeretnénk, ha minél több érdeklődő jönne el meghallgatni bennünket. A 24 óra folyamán bármikor szívesen látjuk az érdeklődő közönséget. Nem csak zenét hallhat a közönség. Az egyes előadók a művekről, a hangszerekről is fognak mesélni. Nagyon várjuk a leendő zeneiskolás növendékeinket és szüleiket is, mert tanáraink az egyes hangszerek tanulásának folyamatáról, különlegességeiről is beszélni fognak. Lehet, hogy itt kedveli majd meg valaki későbbi hangszerét. Mindenkit szeretettel várunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.