Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 03. 19:00, péntek | Életmód
Forrás: Avemar

25 éve használják a rák kezelésében világszerte a híres magyar találmányt

25 éve használják a rák kezelésében világszerte a híres magyar találmányt

Az Egyesült Államoktól Japánig kiegészítője az Avemar a rákbetegek klinikai kezelésének

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya idén pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. A fermentált-búzacsíra alapú Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. A feltaláló, Dr. Hidvégi Máté elmondta, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie eleinte és milyen távlatokat lát a találmány számára.

25 évvel ezelőtt, 1998-ban Dr. Hidvégi Máté alkotta meg a világ első fermentált-búzacsíra készítményét, megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.

Dr. Hidvégi a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft. A jubileum kapcsán a szakember elmondta, hogyan emlékszik vissza a feltalálás körüli időszakra.

- Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja. Hit nélkül nem ment volna semmi - mondta a biokémikus, rákkutató.

Hogy mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz? Dr. Hidvégi Máté szerint 1999-ben, amikor az elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették. Mégsem ez a legemlékezetesbb számára.

- Nekem az egyik legfontosabb a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálat volt. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt. A mai napig részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük - nyilatkozta Dr. Hidvégi Máté, aki arról is beszélt, milyen távlatokat lát a találmány számára.

- Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával - tette hozzá a kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.