Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Május 16. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Pántlika Néptáncegyüttes

30 év Gyöngyszemei

30 év Gyöngyszemei

A Pántlika Néptáncegyüttes jubileumi műsora.

1984-ben amatőr gyermek néptánc együttes szerveződött Csornán azzal a céllal, hogy folytassa az elődök munkáját, ápolja a helyi hagyományokat, részt vegyen a helyi, régiós, megyei, országos rendezvényeken.

Az egykori gyerekcsoport korban és létszámban egyre növekedett, repertoárja gyarapodott. 1989-ben Egyesületet hozott létre, ami fenntartója és működtetője volt a csoportnak, mely a Pántlika nevet vette fel. Ekkor már gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoport is működött a Városi Mûvelődési Központ, az akkori Városi Tanács, és a Rábaközi ÁFÉSZ támogatásával.

A Pántlika ,,Kiváló Együttes,, “Kiválóan Minősült Együttes” elismerést szerzett.
Művészeti vezetői képzett szakemberek: Táncművészeti Főiskolát végzett, ,,Pedagógiai-díjas,, az ,,Év táncosa,, elismerést kapott néptánc pedagógusok.

A Pántlika Néptáncegyüttes a város kulturális életének meghatározó közössége. A jelenlegi felnőtt és ifjúsági csoport a Városi Önkormányzat támogatásával és pályázati sikerek felhasználásával dolgozik. Több ízben képviselte magyaroroszág kultúráját határainkon túl: Nyugat-, Közép-, és Kelet-Európában. A Kárpát medence magyar táncait táncolják.

Az együttes fenntartója a Rábaközi Népművészeti Műhely Egyesület. Az együttes vezetője: Lengyel Sándor

A zenei kíséretet - műsorokon, táncházakon olyan zenekarok játszák mint a FONÓ Együttes, Takács Ádám együttese /Budapest/, a helyiek közül a Tulipánt népzenei együttes, Greznár Zoltán cigányzenekara /Szany/, Kajos László együttese /Csorna/, Fajkusz Attila együttese /Sopron/.

A hagyományos folklórműsorok mellett önálló táncszínházi bemutatók is készültek.

Néhány hónapja mi is közöltük az a felhívást, amellyel a Pántlika Néptáncegyüttes mai vezetői fordultak az idén 30 éves jubileumát ünneplő csoport egykori tagjaihoz. Felhívásukban azt kérték, hogy a jubileumi műsorhoz minél több régi tag csatlakozzon, olyanok is lépjenek színpadra, akik évek, sőt évtizedek óta nem táncoltak közönség előtt.

Az elhatározást tett és sok gyakorlás követte, amibe néha külső érdeklődők is bepillanthattak a facebook oldalon megosztott fotók segítségével. Holnap elérkezik a várva várt nap. A hatalmas érdeklődés miatt két előadást is tartanak a művelődési központban délután háromkor és este hétkor. A Pántlika jelenlegi tagjai mellett a régi "nagy öregek" is fellépnek a közönség és vélhetően önmaguk legnagyobb örömére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.