Városlista
2020. május 30, szombat - Zsanett, Janka

Hírek

2011. Július 17. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

30 millió, mire a gyerek lediplomázik

30 millió, mire a gyerek lediplomázik

Átlagosan harmincmillió forintot költ egy család egy gyermekre, amíg kézbe nem veszi az első diplomáját.

Ez az összeg egy kutatás eredményeként jött ki, tartalmazza a háztartási munka becsült összegét is. A szülők persze nem számolgatnak: veszik, amit kell, fizetik a különórákat. Mert a gyerek a legfontosabb.

A GfK Hungária Piackutató Intézet végzett felmérést a közelmúltban arról, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése. A születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig, a gyermek "kirepüléséig" mintegy 30 millió forintot fordítanak gyermekükre a családok.

Ez éves szinten, a kutatás szerint, 1,26 millió forint. A szakemberek nemcsak a pénzkiadást vették számításba, hanem a házimunka értékét is felszorozták. A legdrágábbak az egykék. Ahol testvérek is vannak, ott a világítás, fűtés költsége megoszlik, sok esetben a ruházkodás költsége is, hiszen öröklik egymástól a ruhaneműt. A GfK Hungária munkatársai azt is kiszámolták, hogy az étkezés és a tartós fogyasztási cikkek évente 288-417 ezer forintba kerülnek egy gyermeknél.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy a gyermekes családokban minimum kétszer annyi mosópor fogy, mint a gyermektelenekben. Minden életkornak - óvodás, iskolás - megvan a maga plusz költsége. Ha már felnő a gyerek, akkor is a családi ház az anyagi támasz. A már sokat megélt szülők szerint a főiskolai, egyetemi évek kerülnek legtöbbe a jegyzetekkel, albérlettel. S ugyanúgy ruházzák, etetik felnőtt fiukat, lányukat, mint kiskorukban. Még a buliköltségeket is állják. A szülők többsége nem számol, ez marad a kutatók dolga.

STOP

Címkék: diploma

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 16:07, péntek | Belföld

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki a Balatonban

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban, de mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot

2020. Május 29. 14:05, péntek | Belföld

Polgárőrhajót bocsátottak vízre a Dunán

Polgárőrhajót bocsátottak vízre a Dunán csütörtökön - közölte a rendőrség a honlapján.

2020. Május 29. 12:02, péntek | Belföld

Emberölés kísérlete miatt őrizetbe vettek egy férfit Bátonyterenyén

Őrizetbe vettek egy férfit Bátonyterenyén, aki a város belterületén késsel többször megszúrta nőismerősét - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

2020. Május 29. 10:09, péntek | Belföld

Egy éve történt a dunai tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.