Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Május 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Soós Lajos

50 éve jelent volna meg, de most jött ki vele a legendás Illés

50 éve jelent volna meg, de most jött ki vele a legendás Illés

Goodbye London címmel vinyllemeze jelent meg a legendás Illés együttesnek.

A korong arra a zenei anyagra épül, amely az eredeti elképzelések szerint 1970-ben jelent volna meg a Szép lányok, ne sírjatok! című film zenéjeként, de a csapatot egy évre letiltották.

"Ködösek már a részletek, de mielőtt 1970 márciusában Londonba utaztunk egy koncertre, Mészáros Mártával terveztünk egy filmet a közreműködésünkkel, a dalaink is szóltak volna benne. Adtunk egy interjút a BBC magyar nyelvű zenei műsorának, majd hazatértünk után itthon egy évre letiltottak minket" - idézte fel Szörényi Levente, az Illés frontembere, zeneszerzője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az interjúban Bródy János, az Illés együttes gitárosa, szövegírója arról beszélt, milyen nevetséges, ha valakinek a hosszú haja miatt esetleg baja eshet; valószínűleg ez lehetett a letiltás oka. Az interjú következményeként a már forgatás alatt lévő forgatókönyvet átírták, az Illés-számokat száműzték belőle, a zenekar egy éven át csak vidéken léphetett fel, dalaikat jó ideig nem játszották a rádióban.

A most Goodbye London címmel a Moiras Records gondozásában, a Radics Béla Emléktársasággal együttműködésben, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával megjelent tizenkét számos anyag a 48 évvel ezelőtt tervezett lemez reprodukálása az eredeti elgondolások alapján.

"A most megjelent nagylemez összeállításánál arra kellett választ találnunk, mi lett volna, ha. Voltak számok, amelyek kifejezetten a Szép lányok, ne sírjatok! forgatókönyvéhez készültek, például a Kéglidal, a Júliára várunk vagy A Kati jött. Néhány akkoriban írt dal, köztük a szitárzenét is tartalmazó Approximáció, a Légy egy napra a kedvesem, A legjobb dobos a világon a letiltás után egyfajta rezonanciaként az 1971-es fehér borítós Human Rights lemezünk B oldalára került rá, mások kislemezen láttak napvilágot különböző változatokban" - mondta Bródy János.

A bakeliten olyan felvétel (az Évek óta) is szerepel, amely először csak 1996-ban, több mint húsz évvel az Illés feloszlása után jelent meg. A Goodbye London című nagylemez a harmadik Illés-album lett volna, a most megjelent anyagot a kiadó Kovács László Szörényi Leventével és Bródy Jánossal egyeztetve állította össze. A tizenkét szám ebben a sorrendben nagyon érdekes művet alkot, a számok technikai korszerűsítése Virányi Attila nevéhez fűződik. A borító az eredeti koncepciót tükrözi, és az Illés együttessel szoros együttműködésben dolgozó grafikus, Szyksznian Wanda készítette.



"A külső és a hátsó borító egy-egy mandala, ami sok mindent rejt magában, el lehet tűnődni rajta" - mondta Szörényi Levente az FMH épületében tartott bemutatón. Kovács László, a 2005 óta létező Moiras Records vezetője azt emelte ki, hogy a lemezanyag kiadásának ötlete már a 2000-es évek elején felvetődött. "Mindig olyan albumok kiadására törekedtem, amelyek elfelejtett, ugyanakkor élvezetes anyagok".

Az FMH-ban, a Fővárosi Művelődési Ház legendás körtermében nyitott 1968 szeptemberében az Illés együttes klubja, amely a hetvenes évek után 1992-ben újraindult és 2009 óta az újjáépült FMH-ban működik az Illéskluboschok Baráti Köre.

Török Ádám, a Mini együttes alapítója a Radics Béla Emléktársaság elnökeként arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a civil szervezet célja a magyar rock- és beatzene kincseinek támogatása, akár élőzenében, akár kiadványokon keresztül. Felidézte, hogy a Minit 1971-ben szárnyai alá vette az Illés és előzenekarként magával vitte vidéki turnéjára.

A klub szervezésében a Goodbye London című lemez anyagát elő is adják az FMH-ban a MIEZ (Miskolci Illés Emlékzenekar) előadásában. Gittinger Tibor, a klub vezetője reményét fejezte ki, hogy a koncerten a Szörényi Levente, a basszusgitáros Szörényi Szabolcs és Bródy János is színpadra lép. (Az Illés együttes két további tagja már nem él: Pásztory Zoltán dobos 2005-ben, Illés Lajos billentyűs pedig 2007-ben hunyt el.)

Az Illés együttes őse 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965-től 1973-ig élte. Ekkor az Illés - a Metro és az Omega mellett - az ország legnépszerűbb zenekara volt. Az Illés 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.

Címkék: együttes, Illés, lemez

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.