Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

60 napon belül felmondható a forintosított hitel

60 napon belül felmondható a forintosított hitel

Ha valaki nem elégedett hitelének forintosítást követő feltételeivel, a forintosítást követő 60 napon belül felmondhatja a szerződést, ám ez esetben a felmondást követő 90 napon belül meg kell fizetnie teljes tartozását.

A visszafizetés történhet saját erőből vagy hitelkiváltással is.

Annak, aki hitelkiváltással fizeti vissza tartozását, a felmondással érintett pénzügyi intézmény semmilyen díjat, költséget, jutalékot nem számíthat fel. Abban az esetben, ha valaki önerőből fizeti ki a hitelét, a felmondással és törlesztéssel kapcsolatos költségekre vonatkozóan a pénzügyi intézménnyel kötött szerződés irányadó.

Ha az új hitel forintalapú és célja, valamint összege megegyezik a régi hitelével, nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztési mutatónak (JTM-nek). A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1-jétől lépett életbe, és az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket.

Mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen ajánlatok vannak a piacon, a forintosított hitel kedvezőbbre váltásával ugyanis jelentős összeget lehet megspórolni. Ajánlatokban nincs hiány, a hitelintézetek ugrásra készen várják a hitelkiváltókat.

Az új hitelnek természetesen lehetnek költségei, ám most rengeteg akciót kínálnak a bankok, nemcsak díjakat engednek el, hanem olyan is akad, amelyik sikeres hitelkiváltás esetén pénzt ír jóvá az ügyfél számláján meghatározott feltételek teljesülésekor.

NGM-helyettes államtitkár: az elégedetlen ügyfelek először a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltető Testülethez forduljanak

Azok a banki ügyfelek, akik a devizahiteles elszámolás kapcsán elégedetlenek a bankoktól kapott értesítő levelekben szereplő elszámolással, először a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltető Testülethez forduljanak - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken este.

A Pénzügyi Békéltető Testület ingyenes bíróságon kívüli vitarendezési eljárást biztosít, ha a hibák 'beazonosíthatóak', azokat gyorsan, egészen biztosan, korrigálják majd - fűzte hozzá.

Ha ott sem kielégítő a megoldás az ügyfélnek, akkor marad a bírósági út - tette hozzá. 'Nagyon bízom benne, hogy a Pénzügyi Békéltető Testületben a viták túlnyomó többségét el lehet rendezni' - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy mi történik, ha egy nagy bank, például egy svájci frank hitel esetében a törvényben szereplő 256 forintos árfolyam helyett ennél magasabb, 288 forinton számolja át a hitelt, kijelentette: 'ha ez így történt, ez egy hihetetnül súlyos hiba, és törvénysértő'.

Ha egy banknál esetleg a fogyasztók széles tömegeit érintő téves számítások derülnének ki, az nagyon-nagyon súlyos szankciókkal járna, ez a banknak sok száz millió forintjába kerülhetne - tette hozzá Balogh László.

Címkék: forint, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.