Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Június 27. 13:20, kedd | Életmód
Forrás: mti

70 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást

70 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást

Mika János éghajlatkutató szerint nagyon kedvező folyamat indult el 2014-ben, megállt a szén-dioxid-kibocsátás növekedése, de ez is \"60-80 százalékkal több, mint amennyit a természet fel tud dolgozni\".

Ezért vissza kell fogni a kibocsátást 70 százalékkal ahhoz, hogy a szén-dioxid-koncentráció állandóvá váljon.

Az éghajlatkutató az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: a levegő hőmérséklete gyorsuló ütemben nő 2014 óta, ezt megelőzően 12 évig lassan, "éppen hogy mérhetően" nőtt, az óceán melegedett gyorsabban.

Hangsúlyozta: a jelenlegi geofizikai ismeretek alapján a felmelegedésnek nem szabad elérnie a három fokot, abban az esetben ugyanis vissza nem fordítható folyamatok következhetnek be, amit meg kell akadályozni. Például ha a Déli-sark jégtakarójának víz alatti része megolvad, öt méter tengerszint-emelkedés következne be - mondta.

A 2015-ös párizsi megállapodás megerősíti azt a célt, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak másfél fokos legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.