Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2017. Október 16. 18:29, hétfő | Bulvár
Forrás: Felhang

80 éve hunyt el a Titanic negatív hőse

80 éve hunyt el a Titanic negatív hőse

Pontosan nyolcvan éve, 1937. október 17-én hunyt el a Titanic „tulajdonosa”, Bruce Ismay.

Hetvenöt éves kor adatott meg a dúsgazdag üzletembernek, míg legnagyobb és legmodernebb hajójának utasai közül 1500-an az óceán jeges vizébe vesztek. Ismay túlélte a katasztrófát, amiért meghurcolták és hátralevő életét szégyenben töltötte.

A férfi apai örökségként kapta White Star Line vállalatot, kora egyik legnagyobb hajóvállalatát. A társaság büszkesége a Titanic volt, amelynek első útján Bruce Ismay foglalta el a két luxuslakosztály egyikét.

A végzetes hajnalon, 1912. április 15-én Ismaynek tudnia kellett, hogy a hajó menthetetlen, hiszen Thomas Andrews tervező és Edward Smith kapitány erről az elsők között tájékoztatta. A milliomos kezdetben kivette a részét a mentésből, ám húsz perccel azelőtt, hogy a Titanic végleg hullámsírba merült volna, Ismay maga is beszállt egy csónakba. Tette ezt annak ellenére, hogy Smith kapitány utasítása értelmében a nőké és a gyerekeké volt az elsőbbség. Ekkor még számos hölgy és kiskorú volt a fedélzeten„Nem néztem egyszer sem hátra. Nem bírtam volna elviselni a látványt, hogy életem főműve az óceánba vész” – mondta később szenátusi meghallgatásán az üzletember. Ismayt néhány órával később a Carpathia személyzete mentette ki. A hajó orvosa, Frank Mcgee osztotta meg a kabinját a férfival. Ismay nem evett semmit, és beszélni sem volt hajlandó az út során, amit kabinjába zárkózva töltött. „Maga elé nézett a semmibe, remegett, mint a kocsonya, és akkor se figyelt, ha valaki hozzá szólt. Soha nem láttam még ennyire összetört embert” - mondta Jack Thayer, egy akkor 17 éves fiú, aki az édesapját veszítette el a tragédiában, mégis vigasztalni akarta Ismayt.

A vezérigazgató élete hátralevő életét szégyenben töltötte, a sajtó előszeretettel támadta. „Szembenézni a halállal az egy tengerész dolga, gyáván menekülni a csőcselékkel a tulajdonos joga” – írta egy chicagói lap.

Ismayt Londonban és New Yorkban is kihallgatták, a szemtanúk szerint a milliomos számos gyermeket és nőt segített a csónakokba, amikor észrevette, hogy az egyiken még van hely számára is. „Nem volt más a fedélzeten akkor, Ismay nem vette el senkitől a túlélés lehetőségét” – fogalmaztak a nyomozati anyagban. Bármi is volt az igazság, a hajómágnás soha többé nem tudta visszanyerni a becsületét.

Ismay lakosztályának egyik falikara megtekinthető a budapesti Titanic Kiállításon, ahol számos más történet és titok feltárul az eredeti tárgyak mellett, amelyek a szerencsétlenül járt hajóból származnak.

Címkék: Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 01. 13:53, csütörtök | Bulvár

Csillagot kap Tupac Shakur a hollywoodi Hírességek sétányán

Huszonhat évvel a halála utána csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán Tupac Shakur amerikai rapper - jelentette a BBC hírportálja csütörtökön.

2023. Május 30. 11:29, kedd | Bulvár

Biciklivel az M1-esen, elektromos triciklivel az M4-en - Avagy a magyar autópályák csodái

Egészen bizarr összeállítást tett közzé az autópályák fenntartását végző cég közösségi oldalán.

2023. Május 27. 07:22, szombat | Bulvár

Beavatási szertartást szerveztek társuknak, aki belehalt

300 óra közmunkára és 400 euró (148 ezer forint) pénzbüntetésre ítélt 18 belga fiatalt, akiket bűnösnek talált elsőéves diáktársuk brutális és megalázó beavatási szertartartása során bekövetkezett halálában Belgiumban.