Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2011. November 14. 14:14, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

890 millió eurónyi ajánlatot fogadott el az MNB

890 millió eurónyi ajánlatot fogadott el az MNB

Az MNB októberben összesen négy alkalommal tartott a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tendert.

Ezeken összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztésekkel párhuzamosan 235 millió eurót (69 milliárd forintot) fizettek ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált statisztikai mérlegében. Megjegyzik: az utóbbi összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását.

Az előzetes számok alapján októberben a bankrendszer forint likviditása kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest, ami az egynapos betétek állományának jelentősebb növekedéséből látható. A hitelintézetek egynapos betéteinek állománya egy hónap alatt 163 milliárd forinttal 285 milliárd forintra nőtt. A növekedés hátterében legnagyobb részben a jegybanki három hónapos swap (euró/forint devizacsere) állományának csökkenése áll. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 210 milliárd forint volt.

A külföldiek kéthetes MNB-kötvényállománya az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent, 143 milliárd forint áramlott át a belföldi szereplőkhöz. A külföldi követelések és a központi kormányzat betétei jelentősen növekedtek, ahol a külföldi követelések forintban kifejezett állományát a forint árfolyamának gyengülése is emelte, ami a forrásoldalon az egyéb tételek 382 milliárdos emelkedésében tükröződik.

A külföldi követelések havi átlagállománya szeptemberről októberre 618 milliárddal 11 588 milliárd forintra emelkedett, míg a hó végi állomány csökkenést mutat. A csökkenés döntő része államadósság-kezelési tételekhez, kisebb része a végtörlesztéshez köthető, amelyek hatását a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül részben ellensúlyozott.

A forgalomban lévő készpénzállomány a megszokottnál nagyobb mértékben, több mint 80 milliárd forinttal, 2591 milliárdra növekedett. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 6 milliárd forinttal 459 milliárdra csökkent, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,4 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a közel 452 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alsó sávjában volt. Az MNB megjegyzi azt is, hogy a pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) múlt heti statisztikái szerint október végéig mintegy 30 ezren végtörlesztettek, a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd, az aktuális árfolyamon számolva 174,77 milliárd forint értékben, így a pénzügyi intézmények vesztesége 44 milliárd forintra emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 08. 19:05, szerda | Belföld

Többfelé ónos esőre, illetve havazásra figyelmeztetnek

Ónos eső és havazás miatt is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre.

2021. December 08. 18:02, szerda | Belföld

Családtámogatási kalkulátort indított a kormány

A családtámogatások "dzsungelében" az eligazodást segítő webes családtámogatási kalkulátort hozott létre a kormány - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán videonyilatkozatban a Facebook-on.

2021. December 08. 14:07, szerda | Belföld

Megdőlt az áramfogyasztási rekord

Az előzetes adatok szerint megdőlt kedden délután az idén február 11-én mért országos áramfogyasztási rekord - tette közzé a honlapján szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

2021. December 08. 11:45, szerda | Belföld

The Beatles - Get Back

Egerben mutatták be az új Beatles könyvet.