Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 18. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: saját, www.kirandulastippek.hu, www.ferto-to.hu

9+1 kihagyhatatlan látnivaló a Fertő tónál

9+1 kihagyhatatlan látnivaló a Fertő tónál

A Rábaközhöz legközelebb fekvő nagy tavunk számos nevezetességet, kirándulóhelyet kínál nekünk.

Európa legnagyobb sztyeppetava, a sekély, túlnyomórészt nádasokkal szegélyezett, a Világörökség részeként számon tartott Fertő tó egyre népszerűbb kirándulási célpont. A tó legnagyobb része ma már Ausztriához tartozik, de a határok átjárhatósága révén egységes egészet alkot a Fertő-táj.

Összegyűjtöttük a legkedveltebb látnivalókat, amiket érdemes felkeresni.

1. Fertőrákosi kőfejtő

Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A meseszép, hatalmas barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki.
A kőfejtő hatalmas üregeit, alagútjait szabadon fel lehet fedezni, néhol lépcsőznünk is kell, a kitartóbbaknak pedig mindenképp érdemes felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, a Fertő tóra.
A kőfejtő belsejében interaktív témaparkot hoztak létre, a kőbánya kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésüket, a Pannon-tenger körülményeit bemutató felületekkel. Különösen látványos a hatalmas sziklafalra vetített film a korabeli élővilág animációival. Egy hatalmas őscápa állkapcsába is beleállhatunk a miheztartás végett.

2. Mönchhof skanzen

Mönchhof (Barátudvar) szabadtéri falumúzeuma, a Fertő tó környékének egyik legérdekesebb látnivalója. Természetesen, mint minden skanzen, ez is a régióban élő és dolgozó emberek mindennapjait mutatja be, de elsősorban az elmúlt száz évre fókuszál és egy, a korra jellemző, iparosodottabb, fejlettebb falu képét eleveníti fel.
Rendkívül kellemes környezetben, egy komplex falu épült ki Mönchhof szélén, a több díjat is nyert látogatóbarát falumúzeumban igazi időutazást tehetünk szüleink, nagyszüleink világába a kicsit más, de mégis nagyon ismerős osztrák falu XX. századi világába.

3. Ruszt (Rust)

A Fertő tó környékének legszebb települése, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, az itt élő gólyák kelepélésétől mindig hangos, bájos hangulatú Ruszt, a szőlő és a bor városa.
A Fertő táj részeként világörökségi védettséget élvező, a tó nyugati partján fekvő Rust (Ruszt) középkori városfalakkal körbevett belvárosának szinte minden épülete műemlék.
A pár utcából álló történelmi városközpont tele van hangulatos étteremmel, helyi bort mérő borozóval. A központi tér a háromszögű Rathausplatz, itt vannak a legérdekesebb látnivalók. A város legrégebbi épülete a Rathausplatzon lévő, több kor emlékét is őrző Halász-templom (Fischerkirche), amely ma már egyházi célokat nem szolgál, áprilistól októberig reggeltől sötétedésig látogatható.

4. Kismarton (Eisenstadt), Esterházy-kastély

A kismartoni Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya. A rendkívül színvonalasan, gazdagon berendezett termek és a csodálatos kastélypark meglátogatása a Fertő tó környéki kirándulások kihagyhatatlan programpontja.
A fényűzően berendezett pompás termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít: az épület különböző rendezvények és társadalmi események pazar színhelye.

5. Mesepark (Familypark), St. Margarethen

Ausztria legnagyobb szabadidőparkja 140.000 négyzetméteren terül el a Fertő tó nyugati partjától pár kilométerre. Gyerekekkel utazóknak a Fertő tavi kirándulás fénypontja, kihagyhatatlan egész napos program.
Miután a budapesti Vidámpark is bezárt, a legközelebbi klasszikus vidámpark élményig a Fertő tó osztrák részéig kell utaznunk, a Rust és St. Margarethen között található mesevidámparkig. Az eleinte meseparknak készült intézmény mára már egy közép-európai kis Disneylandé nőtte ki magát. Minden korú gyereknek kínál szórakozást, a babától a tinédzserig mindenki talál magának megfelelő élményt.

6. Halbturn, Kastély

Halbturn (Féltorony) impozáns barokk kastélya a Fertő tó környékének egyik kulturális központja. A Habsburg család egykori vadászkastélya és nyári rezidenciája napjainkban, évente cserélődő tárlatokkal várja a kultúrára szomjazó látogatókat.
Az épület legszebb termét, az egyetlent, amely eredeti formájában maradt fenn, díszíti Franz Anton Maulbertsch impozáns mennyezeti freskója.
A kastélyban rendszeresek a klasszikus koncert rendezvények, képzőművészeti kiállítások, a meglehetősen széles skálán mozgó egyéb rendezvények.

7. Szentmargitbánya, Római kőfejtő

A Világörökség részét képező szentmargitbányai kőfejtő Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, a határ túloldalán lévő magyarországi fertőrákosi kőfejtő ikertestvére.
A különleges látványvilágú helyszín Európa legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthont, a nyári szezonban hetente többször rendeznek itt operaelőadásokat a nagyszabású díszletek közt.
Az Esterházy alapítvány tulajdonában lévő kőfejtő elsődleges rendeltetése az évi mintegy 220 000 látogatót vonzó szabadtéri operafesztivál helyszínének biztosítása.

8. Frauenkirchen, Bazilika

Boldogasszony (Frauenkirchen) ferences temploma a magyar barokk templomok egyik legszebb példája. A gyönyörű műemlék az itteni kegyszobor és kegykép miatt a környék legnagyobb zarándokhelye.
A templom kiemelkedő művészeti értéke csodálatos barokk freskói, gazdagon díszített stukkói, impozáns főoltára, és természetesen a kegykép és a kegyszobor.A templom mellett egy igen különleges, spirál formájú kálváriát találunk, a keresztút stációit homokkőbe vésett domborműveken követhetjük végig.

9. Podersdorf

Podersdorf am See a Fertő tó keleti partjának legjelentősebb turistacélpontja. Ezt annak köszönheti, hogy kedvező a fekvése, mert közvetlenül a tó közelében van. A falut nem választja el nádas a strandtól, ezzel egyedüli a Fertő tó körüli települések közül.
Jelképe, és az egész tó talán legikonikusabb építménye a móló végében magasodó piros-fehér csíkozású, északi-tengeri hangulatot árasztó világítótorony.
A falu szélén áll egy igazi, működőképes szélmalom, amelyet 1663-ban építettek. Podersdorf am See strandja 1,4 kilométer hosszan fekszik a tó partján 15 hektárnyi területen. A füves parton mindenki kedvére napozhat, pihenhet, csúszdázhat, pingpongozhat, focizhat, strandröplabdázhat, golfozhat.

9+1 Fertőrákos - Mörbisch - Rust kerékpártúra

A Fertő tó környékén vezető számtalan kerékpárút közül talán az egyik legváltozatosabb és leglátványosabb a félnapos kirándulás keretében könnyen végigjárható, Fertőrákost Mörbisch-en keresztül Ruszttal összekötő útvonal.

A magyarországi Fertő tó turisztikai központjának számító, több látnivalóval is büszkélkedhető Fertőrákosról indulunk az elragadó Mörbisch (Fertőmeggyes) felé, a csak kerékpárosoknak és gyalogosoknak átjárható határátkelőn keresztül, majd a környék legszebb kisvárosába, Rusztra érkezünk a szép kilátást nyújtó szőlők közti úton. Visszafelé Mörbisch-be a parti úton, a nádastenger peremén kerekezünk. A túra hossza: 23 km (letérők nélkül).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!