Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 13. 13:50, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

93 ezer forint lehet jövőre a minimálbér - öt százalékos emelést a munkáltatóknak kell állniuk

93 ezer forint lehet jövőre a minimálbér - öt százalékos emelést a munkáltatóknak kell állniuk

A kormány a korábban javasoltnál némileg magasabb, 93 ezer forintos minimálbér és 108 ezer forintos garantált bérminimum bevezetését szorgalmazza jövőre.

A bér-kompenzáció öt százalékos mértékig a munkáltatókra hárulna, az efölötti különbözetet a kabinet állná. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a jövő heti kormányülés után, még karácsony előtt megszületik a kompenzációval kapcsolatos döntés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára közölte, a munkáltatókat arra kéri a kormány, hogy ötszázalékos mértékig ők állják az emelést, a többit átvállalja a kabinet. Ez a költségvetésnek százmilliárdos tételt jelent. „A kormány által tervezett emelések mértékét nem támasztja alá gazdasági teljesítmény, így nehéz helyzet vár a munkaadókra. Az ígért állami kompenzáció pedig növeli a bürokráciát” – mondta a Magyar Hírlapnak Parragh László, az NGTT soros elnöke. Szerinte egyes ágazatokban (például a könnyűiparban és a mezőgazdaságban) elbocsátásokhoz vezet az elképzelés megvalósítása. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta, a bérkompenzáció mechanizmusának nagyon egyszerűnek kell lennie ahhoz, hogy a kisebb cégek is élhessenek vele.„A tervezett emelésekkel nem fognak jövőre többet keresni a munkavállalók. Az adóváltozások miatt mindez csak arra lesz elég, hogy a keresetek szinten maradhassanak. Az adójóváírás kivezetése miatt pedig sokan rosszabbul járhatnak jövőre” – hangsúlyozta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Közben a vállalkozások többsége nem tervez béremelést a minimálbér felett. A GKI felmérése szerint a 250 millió forint fölötti éves nettó árbevételű cégek 80 százaléka gondolja így, a válaszadók nyolc százaléka csupán inflációtól elmaradó béremelést tervez, és mindössze 13 százalék tartja vagy emeli az alkalmazottak fizetésének reálértékét. A minimálbéremelés miatt a vállalkozások a minimálbéresek 4 százalékától válnának meg, ami 40 ezer munkahely megszűnését jelentheti.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: minimálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.