Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2011. December 12. 13:24, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

A Magyar Nemzeti Bank novemberi euróeladási tenderen összesen 320 millió eurónyi (98 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztésekkel összefüggésben 291 millió eurót fizettek ki.

Az MNB statisztikai mérlege szerint novemberben a bankrendszer forint likviditása kismértékben nőtt, ami a kéthetes MNB-kötvények teljes állományának növekedésében tükröződik. Eszközoldalon a külföldi követelések növekedtek, míg forrásoldalon a központi kormányzat betétei és a hitelintézetek egynapos betétei jelentősen csökkentek.

Novemberben a bankrendszer forintlikviditása kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest. Ez elsősorban a kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának nagyobb mértékű növekedéséből látható, amellyel az egynapos betétek átlagállományának kisebb mértékű csökkenése áll szemben. A külföldiek MNB-kötvényállománya nagyobb, míg a belföldi szereplők tulajdonában lévő kisebb mértékben nőtt az előző hónaphoz képest. A forintlikviditás növekedésének hátterében legnagyobb részben a központi kormányzat betétállomány-csökkenésének likviditásbővítő hatása és a jegybanki három hónapos swapállomány csökkenése áll, amelyeket a forgalomban lévő készpénz felfutása részben ellensúlyozott.

A készpénzállomány karácsony előtti nagyobb mértékű emelkedése megszokottnak tekinthető. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 253 milliárd forint volt. Október 28-án 1 milliárd euro értékű deviza államkötvény járt le, amely a külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek novemberi átlagállományának jelentősebb csökkenését idézte elő. Ennek hatását a külföldi követelések esetében a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül teljes egészében ellensúlyozta, így a külföldi követelések állománya és ezzel párhuzamosan az egyéb források állománya az átlag és hó végi mérlegben is növekedett. November 29-én 2 milliárd euróval csökkentette a devizatartalékot az EU Bizottságtól 2008-ban felvett hitel lejáró hányadának törlesztése. Ennek hatása elsősorban a külföldi követelések hóvégi állományváltozását befolyásolta.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege nőtt, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 5,6 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 461 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott, bár a hó közepén majdnem elérte a sáv közepét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 17:05, hétfő | Belföld

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

2021. Október 25. 15:08, hétfő | Belföld

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

2021. Október 25. 14:05, hétfő | Belföld

Kegyetlen gyilkosok utáni nyomozás zárt le a rendőrsé

A nyomozók befejeztek egy tavalyi gyilkossági ügyet. A 18 órán belül elfogott, azóta letartóztatásban lévő tetteseket védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

2021. Október 25. 09:45, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.