Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Június 13. 12:46, csütörtök | Külföld
Forrás: InfoVáros

A bécsi lett Európa legjobb állatkertje

A bécsi lett Európa legjobb állatkertje

Ismét a Schönbrunni Állatkert büszkélkedhet az „Európa legjobb Zoo”-ja címmel, amelyet harmadszor nyert el egymás után. A kutatással és a fajok gazdagságával előzte meg Lipcsét és Zürichet.

2008 és 2010 után 2012-ben is a bécsi állatkert lett Európa legjobbja. A rangsor felállításához a brit állatkert-specialista, Anthony Sheridan 23 ország 92 állatparkját értékelte összesen 37 kritérium mentén. Ezek közé tartozik például az állattartás, a fajgazdagság, a fajok védelme, a befektetések, a marketing, a látogatószám, az állatkerti pedagógia és a személyzet is. Az osztrák főváros zooja – amely egyben a világ legrégebbi állatkertje – főleg a kutatás és a fajok gazdagsága terén tarolt, bár a többi területen is magas pontszámokat ért el. Nem sokkal maradt el a bécsi intézmény mögött a lipcsei és a zürichi állatkert.

A brit szakember az elmúlt években 440 alkalommal járt állatkertben, és szerinte a nagy beruházások jelentik a kulcsot az élmezőnyben maradáshoz. A bécsi állatkert 1992 óta működik önálló társaságként, azóta 83 millió eurót kapott fejlesztésekre az osztrák gazdasági minisztériumtól. Most éppen egy új jegesmedve kifutón dolgoznak, amely a tervek szerint 2014 májusára készül el.

Az évente több mint 2 millió látogatóval büszkélkedő állatkert – amelynek 32 százaléka külföldi turista – ma már elsősorban a jegybevételekből tartja fenn magát, de a fejlesztésekhez nélkülözhetetlenek az állami források, támogatások. „Önállóvá válása óta az állatkert egyedülálló sikertörténetet írt, és szinte a bezárás előtt álló intézményből Európa legjobb állatkertjévé nőtte ki magát” – ismeri el Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági és családügyi miniszter.

Címkék: állatkert, bécs, zoo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.