Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 14. 17:21, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A bíróság nem tud dönteni csütörtökön a Bora Bora-ügyben

A bíróság nem tud dönteni csütörtökön a Bora Bora-ügyben

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság nem tud csütörtök éjfélig dönteni a sajtóban Bora Bora-ügyként ismertté vált perben a joghatóságot illetően - közölte a Fővárosi Törvényszék (FT) közleményben az MTI-vel.

A törvényszék ezt azzal indokolta, hogy a felperes - a bíróság felhívása ellenére - eddig nem csatolta a joghatóság megállapításához szükséges, a Bora Bora-i bíróság eljárására vonatkozó iratokat.
Az FT már szerdán jelezte, hogy a magyar bíróságnak először arról kell döntenie, eljárhat-e egyáltalán a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében.
Emlékeztettek arra, hogy a magyar bíróság felhívását a felperes jogi képviselője február 6-án vette át. Jelezték ugyanakkor, hogy a felhívás teljesítésére megszabott határidő március 20-án jár le.
Közölték, a bíróság a joghatóság kérdésében csak az iratcsatolás, vagy az iratcsatolásra megszabott határidő leteltét követően fog dönteni.
Azt hangsúlyozták, a bíróság mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyet minél hamarabb el lehessen bírálni. A bíróság elnöke "a Ny-K. P. által S. I. L. ellen házasság felbontása miatt indult polgári perben" a felperes kérelmére soronkívüliséget rendelt el.
Kitértek arra is, hogy az ügyben eljáró bíró intézkedéseit a soron kívüli eljárás elrendeléséig határidőn belül, a soron kívüli eljárás elrendelését követően pedig valamennyi esetben egy munkanapon belül megtette, "késedelembe egy intézkedésével sem esett".
Közölték, a bíróságnak sem a felperes, sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nem küldött "a magyar bíróság kizárólagos joghatóságának meglétéről keletkezett nemzetközi dokumentumot".
A KIM az EU és a Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Minisztérium Általános Államtitkárának, valamint a francia gyermekvédelmi biztosnak írt levelet, a levelekben a KIM tájékoztatást, segítséget és a szükséges védelmi intézkedések megtételét kérte az ügyben a felperes és gyermeke részére. Ezeket a megkereséseket továbbította a csütörtökön a KIM a bíróság részére - írták.
A tárca szerdán, az MTI-nek küldött közleményében azt írta: már tavaly július óta folytat eljárást a KIM, és idén is többször próbálta felvenni a hivatalos kapcsolatot a francia hatóságokkal a Bora Bora szigetén rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében.
Sajtóhírek és Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselőjének tájékoztatása szerint a magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét hónapok óta Bora Borán tartja fogva és bántalmazza a francia állampolgárságú férj, aki elvette útlevelüket, és a csendes-óceáni szigeten válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket. A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását.
Morvai Krisztina januárban már felszólalt az ügyben, akkor többek között kifogásolta, hogy a férj által kezdeményezett válóper "a joghatósággal nem rendelkező, de jogtalanul mégis fellépő polinéz bíróságon" folyik, miközben a férj bűncselekmények sorozatát követte el. Akkor az EP-képviselő a férj eljárására célozva úgy fogalmazott: "érthetetlen, hogy a magyar bíróság, illetve összességében a magyar igazságügyi, külügyi és egyéb állami szervek miért asszisztálnak mindehhez passzivitásukkal".
Morvai Krisztina kedden nyílt levélben sürgette a bíróságok intézkedését az üggyel kapcsolatban, és nyílt levelet intézet Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint Kádárné Báló Ágneshez, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elnökéhez.
A KIM erre reagálva szerdán azt közölte, "Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, illetve a minisztériumi szervek minden szükséges lépést megtettek, hogy az eljárást gyorsítsák és az ügyben a magyar állampolgárok számára a fair független bírósági eljárás biztosított legyen".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során