Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Október 10. 08:05, kedd | Külföld
Forrás: mti

A börtönből akart merényleteket kitervelni két iszlamista Franciaországban

A börtönből akart merényleteket kitervelni két iszlamista Franciaországban

Vádat emelt Franciaországban egy terrorellenes bíró egy 28 éves kameruni és egy 22 éves francia férfi ellen, mert a vád szerint Párizs külvárosában található börtönükből akartak terrortámadásokat kitervelni.

Az AFP francia hírügynökség hétfői jelentése szerint az ügyet ismerő egyik forrás elmondta nekik, hogy a két vádlott terrorista csoportot akart toborozni, és főleg rendőrök és börtönőrök ellen készültek támadásokra.

Egy bírósági forrás a francia hírügynökségnek azt mondta: mindkét férfi köztörvényes bűnöző, és a börtönben radikalizálódtak; terrorista bűnszervezet létrehozásával vádolják őket.

A kameruni elítéltet 2016 óta megfigyelte a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI), és kiderült, hogy a férfi kapcsolatban áll valakivel Irakban vagy Szíriában, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nézeteivel szimpatizál. A férfi elvileg kedden szabadul a börtönből, de az őt megfigyelő fedett ügynököknek arról beszélt, hogy szabadulása után merényletet fog elkövetni, ezért a terrorellenes ügyészség hónapokkal ezelőtt vizsgálatot indított ellene.

A DGSI mindkét gyanúsítottat kihallgatta. Egy réunioni francia állampolgárt pedig azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai segítséget" akart nyújtani a két férfinak. Ellene is eljárás folyik, és előzetes letartóztatásban van, mert korábban a közösségi médiában a terrorizmust éltető üzeneteket tett közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.