Városlista
2021. január 27, szerda - Angelika

Hírek

2016. Június 29. 10:10, szerda | Külföld
Forrás: mti

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint akár a Magyarországot magában foglaló kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez is vezethet a Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (EU).

Tamási Anna az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy az egyik forgatókönyv szerint Németország vezető szerepe válik még hangsúlyosabbá. Amennyiben azonban a németek "visszariadnak a túlzott hatalombirtoklás látszatától", akkor "politikai vákuum" alakulhat ki, Franciaország és a déli tagállamok irányába tolódhatnak el az erővonalak, ez pedig Kelet-Közép-Európa felértékelődését is magával vonhatja.

A szakértő hangsúlyozta: a német gazdaság erősen exportorientált. Németország szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal, amelynek területén több mint 2500 céget működtet, ezért a németek érdeke az, hogy minél előbb lezáruljanak a Brexit-tárgyalások, és így minél rövidebb legyen az az időszak, amíg bizonytalan a szigetország jövője.

Tamási Anna arról is beszélt, hogy a német identitásnak fontos része az európai integráció, ezért Németország mindent elkövet majd annak érdekében, hogy összetartsa az unióban bennmaradó "huszonheteket".

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az EU tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a referendumon részt vett brit választók 52 százaléka voksolt a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 26. 18:06, kedd | Külföld

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját

2021. Január 26. 16:04, kedd | Külföld

Bűncselekmény a közösségi oldalakon más nevében fiókot létesíteni Romániban

A román legfelsőbb bíróság jogegységi határozatban kimondta, hogy bűncselekménynek minősül közösségi oldalakon hamis fiókot létrehozni, egy másik személy adataival,

2021. Január 26. 13:04, kedd | Külföld

Másfél hónapja nem mért alacsony szinten az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

2021. Január 26. 12:02, kedd | Külföld

Berlin szerint csak 65 év alattiakat lehet beoltani az Oxford/AstraZeneca-vakcinával

A német szövetségi kormány szerint csak 65 éven aluliak beoltására engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen