Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2021. December 15. 12:02, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról.

A döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány közölte azt is, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett volna eltölteniük.

Jelenleg tizenegy afrikai ország - Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini - a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe - van a vörös listán. Ezeket az országokat London alig két héttel ezelőtt, az omikron koronavírus-variáns felbukkanása miatt minősítette vörös kategóriásnak.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - az összes ország lekerül a vörös listáról.

Javid ezt azzal indokolta, hogy mivel Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns, a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kellett vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint) volt, és ezt az utasoknak kellett fizetniük. A szállodákban biztonsági személyzet ügyelt arra, hogy senki ne távozhasson elkülönítésének lejárta előtt.Stephen Barclay, a kormány szakpolitikai tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetiroda miniszteri rangú vezetője azonban kedd este bejelentette, hogy a jelenleg még karanténhotelekben tartózkodók elkülönítési idejük lejárta előtt távozhatnak a szállodákból, és ezentúl ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik nem vörös listás országokból érkeztek Angliába.

Sajid Javid kedd este egyenes utalást tett arra, hogy akik befizették a karanténszálloda költségeit, visszakaphatják pénzüket.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint az Angliába utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük.

Ez lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk.

Az angliai érkezés utáni 48 órában is kötelező egy PCR-teszt elvégzése, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.