Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 25. 15:30, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

A brókerkormány 24 órát kap arra, hogy tisztázza magát

A brókerkormány 24 órát kap arra, hogy tisztázza magát

Nagyon erős mondatok Lukács Zoltán országgyűlési képviselőtől, az MSZP alelnökétől. Videóval.

Az MSZP 24 órát ad "a brókerkormány külügyminisztériumának és külügyminiszterének" annak tisztázására, hogy volt-e bennfentes információja a Quaestor pénzügyi helyzetéről, amelynek alapján kivették 40 milliárd forintjukat a pénzügyi vállalkozástól. Erről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke beszélt szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ha a minisztérium nem mutatja be a dokumentumokat, a szocialisták bennfentes információval való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesznek. Az ellenzéki politikus szerint 40 milliárd forint közpénz kivételéről nem szóban dönthettek, arról előterjesztésnek kellett készülnie. Azt firtatta, miből gondolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy éppen az a brókerház dől be, amely kezeli a pénzét, holott a Magyarországon számtalan ilyen cég működik még.

Közölte, a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint aki bennfentes információ felhasználásával pénzügyi eszközökre vonatkozó ügyletet köt vagy arra bárkit megbíz, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Lukács Zoltán elmondta azt is, a nap folyamán a kormánytagoknak, illetve a képviselőknek egy nyilatkozatot küldenek el, amelynek aláírásával az érintettek tisztázhatják, hogy nem volt bennfentes információjuk a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben, illetve nem végeztek ezen vállalkozások segítségével pénzügyi tranzakciót. A dokumentumot a sajtótájékoztató végén a képviselő aláírta.

Szerinte "a brókerkormány által vezetett forgatókönyv" alapján zajlik a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben a pénz és bűnösök kimentése. Ez tette lehetővé, hogy átjátsszák a Quaestor Zrt.-t egy "teljesen életidegen alaknak", és hogy a cég vezetője teherautókon mentse ki a vagyonát - mondta. Úgy fogalmazott, "Rogán úrék" abban érdekeltek, hogy a bűnösöket kimentsék; "bugyuta törvények" helyett a Btk.-t kellene alkalmazni, ami most is biztosítja a vagyon zár alá vételét.

Az alelnök kitért arra, hogy MSZP irodáját ezrek keresték fel a napokban segítséget kérve a bank- és brókerbotrányok miatt.

Lukács Zoltán kijelentette: a szocialista párt eztán is mindent megfog tenni, hogy teljesen kártalanítsák ezen pénzügyi vállalkozások ügyfeleit, ha ez nem történik meg 2018-ig, és az MSZP kormányra kerül, akkor visszamenőleg kamatostól fogja kifizetni a károsultakat. Jelezte azt is, hogy kormányra kerülésük esetén visszamenőleg ki fogják vizsgálni minden forint útját a Buda-Cashnél és a Quaestornál, és megtalálják a vétkeseket, akiket megbüntetnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca és háttérintézményei a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információnak nem voltak birtokában, semmilyen információt nem titkoltak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton