Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2012. Február 29. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A bűn városában akarták likvidálni Putyint?

A bűn városában akarták likvidálni Putyint?

Odessza a terroristák bázisává vált – összegzi az orosz Nyezaviszimaja Gazeta keddi számában a Vlagyimir Putyin kormányfő, az elnöki poszt várományosa ellen állítólag tervezett merényletről szerzett értesüléseit.

A lap által meg nem nevezett ukrajnai források jól időzített elnökválasztási reklámnak minősítik az állítólagos merényletkísérlet bejelentését, amely előző nap az orosz 1-es televíziós csatornán hangzott el bőséges képanyag kíséretében.

Mások, mint Viktor Csumak, az ukrán Közpolitikai Intézet vezetője kategorikusan elutasította ezt a véleményt, mondván, hogy „egyrészt Oroszországban igenis létezik a terrorizmus, amelynek érthetően első számú célpontja éppen Vlagyimir Putyin. Másrészt határaink nyitottak, ami nemcsak az átlagemberek, hanem a banditák számára is szabad mozgást tesz lehetővé országaink között.” Olyan vélemények is vannak Kijevben, hogy éppen ezért be kellene vezetni a vízumrendszert Oroszország és Ukrajna között.

Viktor Csumak hozzátette: Odessza, a fekete-tengeri kikötő régóta a bűn városaként ismert. Nem csodálkozik azon, hogy a csecsen harcosok ott alakították ki bázisukat. Szerinte a különleges szolgálatok véletlenül fedezték fel a merényleten ügyködő terroristákat Odesszában.

Az Odeszszkij Vesztnyik (Odesszai hírnök) című városi lap főszerkesztője az orosz lapnak elmondta: az 1990-es évek közepére a fekete-tengeri kikötőváros arról híresült el, hogy a Független Államok Közösségén (FÁK) belül az egyik csecsen központtá vált. Eduárd Hurvic polgármester idején a város a csecsenek egyfajta pihenőbázisa volt. 1994–1998 között ott ápolták az első csecsen háborúban megsérült harcosokat, „zöld közlekedési folyosót” létesítettek Odessza és Groznij között. Vaha Arszanov, a Kígyó álnéven ismert szeparatista politikus szívesen látott vendég volt a kikötővárosban. Odessza lakossága egyre hangosabban tiltakozott a csecsenek miatt, akik kegyetlen leszámolásaikról, emberrablásokról váltak hírhedtté.

Sikerült őket egy időre kiszorítani, de az ukrajnai „narancsos forradalom” után Hurvic ismét hatalomra jutott, és a csecsen kapcsolatok újra felélénkültek Odesszában. A város lakóit sokkhatásszerűen érte tavaly ősszel a hír a csecsen harcosok megsemmisítéséről, támogatják és hálával fogadják, hogy a hatóságok megtisztítják a várost a harcosoktól és a terroristáktól – mondta az orosz Nyezaviszimaja Gazetának az Odesszai hírnök című lap főszerkesztője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 15:07, csütörtök | Külföld

Több mint ötezer új beteget jegyeztek fel Ukrajnában

Ukrajnában megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csütörtökre az előző napit mintegy ezerrel meghaladó,

2021. Január 21. 13:05, csütörtök | Külföld

Verekedő migránsok sebesítettek meg két rendőrt Boszniában

Verekedés tört ki a boszniai főváros közelében fekvő migránstáborban, az illegális bevándorlók két rendőrt is megsebesítettek, valamint rendőrautókat rongáltak meg - közölték a boszniai hatóságok csütörtökön.

2021. Január 21. 12:24, csütörtök | Külföld

Négyre emelkedett a madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok csütörtökön.

2021. Január 21. 07:00, csütörtök | Külföld

Újabb csoportokat vontak be az oltás második szakaszába Romániában

A román kormány szerdai határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé.