Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Január 08. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: szinapszis.hu

A cigiről leszokni újévkor sem egyszerű

A cigiről leszokni újévkor sem egyszerű

Kevesen és csak részben tartják be a fogadalmukat.

A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést – derül ki a Szinapszis Kft. közel 700 dohányos megkérdezésével végzett felméréséből.

A dohányosok válaszaiból kiderül: 61 százalékuknak semmit nem jelent az újév a fogalom-tétel szempontjából, míg 19 százalékuk a cigarettázási szokásokra vonatkozóan határozza el magát. A további, leggyakrabban elhangzó fogalmak között találjuk az egészségesebb életmódot (18%), a fogyókúrát (15%) valamint a rendszeres sportolást (15%) is.

Az életkor emelkedésével csökken a káros, füstös szenvedéllyel kapcsolatban döntésre jutók aránya, míg – nem meglepően - háromszor annyi nő tesz a fogyókúrával kapcsolatban fogadalmat, mint férfi. A rendszeres sportolás újévtől való beiktatása a fiatalabbak körében jellemzőbb.

Keveseknek és csak részben sikerül betartani a megfogadottakat
A cigarettával kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni. A legfiatalabb korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik teljesen leszoknának, míg a középkorúak – jellemzően krónikus betegek (!) – inkább a mennyiség részbeni csökkentésével próbálkoznak. Ez utóbbi jellemzően az otthon/lakásban, ágyban, autóban valamint a gyerme(ke)k közelében történő korlátozást jelenti a dohányosok életében.

Az újévkor fogadalmat tevők körében ugyanakkor nem túl biztató a leszokás sikeressége. A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

Új év, új módszer?
A leszokást újévre tervező dohányosok számára új megoldást jelenthet, ha a cigaretta letételében egy okostelefon alkalmazás segítségét veszik igénybe. A leszokás-támogatáshoz hazánkban jelenleg a „Kell a dohány” nevű mobil alkalmazás érhető el ingyenesen, magyar nyelven. Az egy éve bevezetett applikációt eddig már több mint 10.000-en töltötték le, és a letöltők saját bevallásuk alapján már közel 39.334.361 millió cigarettát nem szívtak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.