Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 16. 13:05, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A Covid-igazolványok eltörlését javasolják egyes területeken szlovén szakértők

A Covid-igazolványok eltörlését javasolják egyes területeken szlovén szakértők

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja a Covid-igazolványok használatának és a negatív tesztek követelményének eltörlését javasolja

a bankokban, a postákon, a közigazgatási intézményekben és az üzletekben - közölte kedden Mateja Logar járványügyi szakember, a szakcsoport vezetője. A kabinetnek a héten még döntést kell hoznia az ügyben.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter a szakmai megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: együtt a korlátozások fokozatos feloldása mellett döntöttek.

Kiemelte: Szlovéniában a magánrendezvények is védettségi igazoláshoz kötöttek, a jelenlegi javaslat szerint húsz főig engedélyeznék az összejöveteleket védettségi igazolás nélkül.

Változások várhatók továbbá a kötelező tesztelés terén a tömegközlekedésben, a síközpontokban és vendéglátóhelyeken - mondta a tárcavezető, de részleteket nem közölt.

A szakértők ugyanakkor kitartanak a jelenlegi létszámkorlátozások mellett, egyebek között az üzletekben, valamint a kulturális- és sportrendezvényeken. Továbbá kötelező maradna a távolságtartás, a fertőtlenítés és a maszk viselése is zárt térben.

Mindemellett indítványozzák a karanténkötelezettség teljes eltörlését a kontaktszemélyek esetében, azzal, hogy akik fertőzöttel érintkeztek, hét napon át teszteljék magukat.

Keddre 7122 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 22 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 943 beteget ápolnak, közülük 131-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 216 064-en mindkét adagot felvették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.