Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 22. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: napi.hu

A csornai napelemgyárra nem süt a nap

A csornai napelemgyárra nem süt a nap

A portál szerint az üzem el sem indul, a beruházás ellen szabálytalansági eljárás van folyamatban.

A csornai Koronára annak idején még sütött a nap, ezt egy közismert népdal is megörökítette. A hetedik éve húzódó napelemgyár történetében azonban több az árnyék, mint a napsütés. Tegnap erről közölt cikket a napi.hu online gazdasági magazin.

Még 2011-ben jelent meg Berettyóújfalun kínai befektetőkkel a háta mögött az Orient Solar Kft., azt ígérve, hogy napelemgyárat épít a településen, ezzel együtt több száz munkahelyet teremt. Egy évvel később már Komlón várták hiába ugyanezt a 13 millió eurósnak ígért beruházást. Mindeközben az állam adócsökkentésről és támogatásról is kész lett volna tárgyalni. A cég azóta eltűnt, kapavágásra pedig egyik városban sem került sor. Miután tavaly a szolnoki, néhány éve a rétsági napelemgyár dobta be a törülközőt, most úgy fest, a csornai üzem el se indul.- írta tegnapi cikkében a napi.hu

A csornai napelemgyár ennél messzebb jutott: elkészült a gyártóüzem, az állam pedig kétmilliárd forint értékű uniós támogatást intézett a számukra, az Eximbank pedig kész volt 7 milliárd forintnyi hitelkeretet biztosítani a projekthez. A 15 milliárd forintosnak mondott beruházás alapkövét maga Áder János köztársasági elnök tette le 2014-ben. A terv az volt, hogy 2015-ben már gyártanak és exportálnak.

Jelenleg viszont üres a létesítmény és uniós szabálytalansági eljárás van folyamatban a beruházó EcoSolifer Modulgyártó Kft. ellen - mint az a Nemzetgazdasági Minisztérium egy május eleji, írásbeli kérdésre adott válaszából kiderül.

Az állam tehát nem gyanakodott, pedig rossz ómen lehetett volna, hogy a projektben egy ismerős arc is feltűnt: Maczinkó István fejlesztési igazgatóként. A vállalkozónak nem ez volt az első besült napelemes beruházása, ugyanis ő vezette a Heliogrid becsődölt rétsági és az EnergoSolar budapesti üzemét. A Csornán befektető cég tulajdonosa jelenleg egy svájci cég, ugyanúgy, ahogy volt ez az EnergoSolar - abban a svájci cégjegyzék szerint Maczinkó igazgatósági tagként is feltűnt - és a Heliogrid esetében is. Utóbbinál az offshore-szál Malajziában ért véget.

Az EcoSolifert két cég alapította: az egyik a már ismertetett svájci vállalkozás, a másik pedig a Kerék Csaba nevével fémjelzett, tőzsdén jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt. A Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjaként is ismert Kerék azzal a reménnyel szállt be az üzletbe 2010-ben, hogy a Kartonpack büntetőper miatt zárolt vagyonát felszabadítják, a tulajdonrészét is ebből állta volna. Végül zár alatt maradt a vagyon. Haidegger így fordult az Eximbankhoz hitelért, amellyel kiszorították az üzletből Kerék érdekeltségét - írta meg tavaly a HVG.

A teljes cikket a napi.hu linkre kattintva olvashatják el.

Címkék: csorna, napelemgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.