Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 12. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

A diákmunka adózási szabályai

A diákmunka adózási szabályai

A nyári szünetben évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a vakáció egy részét munkával tölti.

Nemcsak arra kell figyelni, hogy hol, milyen munkát vállalnak a tanulók, hanem arra is, hogy jövedelmük után miként kell adót fizetni. Fontos az is, hogy kizárólag érvényes szerződés alapján vállaljanak munkát.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. Iskolai szünidőben, szülői engedéllyel, a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavégzés feltétele az adóazonosító jel, amit a munkáltató a diákdolgozó bejelentésekor a 14T1041-es nyomtatványon, vagy a tanuló a 14T34-es nyomtatványon kérhet a NAV-tól. Ezek a nyomtatványok beszerezhetők az ügyfélszolgálatokon vagy letölthetők a hivatal honlapjáról a „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt. Az adóazonosító jel, illetve az adókártya igénylése ingyenes.

A munkaszerződés alapján, illetve iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka jövedelme bérjövedelemnek minősül, amelyből a munkáltató 16 százalékos adóelőleget von le. A diáknak a következő év május 20-ig szja-bevallást kell benyújtania. A munkaviszonyban, de nem iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló bruttó béréből a munkáltatónak 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie. A bérjövedelem adója költség elszámolásával nem csökkenthető.

Egyéb jogviszony, például megbízási szerződés alapján fizetett díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ebben az esetben a diák 10 százalékos költséglevonást vagy (számlákkal alátámasztott) tételes költségelszámolást is választhat. Ha nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, a kifizető automatikusan a 10 százalékos költséglevonást alkalmazza. Az adó mértéke ebben az esetben is 16 százalék. Járulékot csak akkor kell fizetni, ha a havi jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát (30 450 forintot), illetve naptári naponként annak harmincad részét (napi 1015 forintot).

Egyszerűsített foglalkoztatás (mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka) esetén a közterheket a munkáltató fizeti. A munkabérből a foglalkoztató nem von le adót és járulékot. A diáknak csak akkor kell bevallást készítenie, ha az így szerzett bevétele több mint az úgynevezett legkisebb munkabér, ami ebben az évben napi 4670 forint.

A diákoknak figyelniük kell arra, hogy keresetükről kifizetői igazolást kapjanak, mert a személyijövedelemadó-bevallást ez alapján tudják elkészíteni. A fiatalok a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain pár perc alatt regisztrálhatnak az Ügyfélkapura, amin keresztül elektronikusan intézhetik adóügyeiket és bevallásukat. További tájékoztatás a NAV Általános Tájékoztató Rendszerében a 06-40/42-42-42-es telefonszámon kérhető.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: adóhivatal, diákmunka, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!