Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 26. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

A falunak nem kellett, a szülőknek nem kellett, a tantestületnek nem kellett, mégis ő lett az igazgató

A falunak nem kellett, a szülőknek nem kellett, a tantestületnek nem kellett, mégis ő lett az igazgató

Egy egész falu érzi sértve magát

- Az a pletyka terjedt még tavasszal a pályáztatás időszakában Kónyban, hogy Németh Marica korábbi igazgató azt állította, Lukácsné Rajczi Zsuzsanna lesz az új iskolaigazgató. Én akkor azt mondtam, hogy pletykákkal nem foglalkozom. - kezdte Aller Imre Kóny polgármestere. Aztán mára kiderült, hogy a pletyka valósággá vált. Az önkormányzat megkérdezése nélkül, a megkérdezett szülők és tanárok ellenkezése ellenére a tankerület javaslatára a miniszter kinevezte Lukácsnét. Az önkormányzat hivatalos értesítést még mindig nem kapott, velünk eddig még az eredményt sem közölték. Méltatlannak tartjuk, hogy a 2700 lakost képviselő Kóny Község Önkormányzata Képviselő-testületének véleményére nem kíváncsi a kinevezési jogkör gyakorlója. Ezt meg is írtuk Balog Zoltán miniszternek, aki annyit válaszolt, amennyit addig is tudtunk. Nem volt kötelező minket megkérdezni. Akkor más önkormányzatok miért nyilváníthattak véleményt? Az ő véleményüket miért kérdezték meg? Aki Kónyban véleményt mondhatott, az nemet mondott. Nem kellett a kinevezett igazgató a szülői munkaközösségnek, akik nemmel szavaztak, ahogy az iskola tantestülete, alkalmazottai és az intézményi tanács is. Felmerül az a kérdés, hogy akkor az önkormányzat további segítő támogatására nem tartanak igényt? Az iskola és az önkormányzat együttműködését nem tartják fontosnak?- fogalmazott feldúltan a polgármester.

Mi is történt? Mi köze ennek Németh Maricához? Ennek próbáltunk utánajárni. Sok embernek van véleménye az ügyről, a mai magyar állapotoknak megfelelően azonban a nevüket nem adják hozzá.

A történet a 2010-es önkormányzati választásokkal kezdődött. A FIDESZ által támogatott független polgármester- és képviselőjelöltek egy beszélgetéséről hangfelvétel készült. Ezen azt tervezgették, hogy politikai támogatással, az Állami Számvevőszék és az ügyészség felhasználásával gyanúba keverik Aller Imre polgármestert, mert másképp úgysem tudják legyőzni. A beszélgetés kiszivárgott, lebuktak, a támogató párt kihátrált mögülük. A választás után az új önkormányzat bizalomvesztés miatt felmentette Németh Marica igazgatót, aki a polgármester-jelölt volt. A Munkaügyi Bíróság az egykori igazgató által kezdeményezett perben az önkormányzatnak adott igazat. Az ügy a Győri Járásbíróságon folytatódott, ahol az egykori jelölteket bűnösnek mondta ki a bíróság rágalmazás vétségében. Az ítéletben úgy fogalmazott a bíróság, azért a legenyhébb megrovás büntetést kapták a vádlottak, mert már nem önkormányzati képviselők, „cselekményük a társadalomra már kevéssé veszélyes”. Ennek ellenére 2013-ban Hoffmann Rózsa akkori államtitkár Németh Maricát kinevezte Bágyogszovátra iskolaigazgatónak. Így érkeztünk el 2016-hoz. A „jólértesült és bennfentes” egykori igazgató a helyi szóbeszéd szerint már a pályázat kiírása után megmondta, ki lesz Kónyban az új iskolaigazgató. Nem is csoda, hogy a frissen kinevezett intézményvezető mögött a faluban őt sejtik.„Ilyen a Fidesz káderpolitikája. „– dohogott egy falubeli.

A törvény szerint ma már megkérdezni sem kell a helyi önkormányzatokat, hogy támogatják-e az állam által kinevezett iskolaigazgatót. Ennek ellenére a legtöbb önkormányzat véleményét kikérte a tankerület, Kónyét „véletlenül” pont nem. A megkérdezett helyiek közül mindenki nemet mondott. A szülői munkaközösség alapos felkészülés után, a jelölteket meg is hallgatva utasította el az azóta már kinevezett igazgatót. Ugyanígy tett a tantestület, a közalkalmazottak közössége és az intézményi tanács is. Egyedül a Győrsövényházi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a tagiskola nevelőtestülete támogatta a kinevezést. Őket azért kellett megkérdezni, mert a tagiskola eddig a kónyi iskola része volt. A tagiskola tantestülete tavasszal még szavazott a kónyi iskola igazgatójáról, de egyúttal arról is, hogy szeptembertől már az enesei iskola tagiskolájaként működnek tovább, tehát a döntés következményeit nem viselik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!