Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 17. 15:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A Fidesz EP-képviselői bocsánatkérésre szólították fel Schulzot

A Fidesz EP-képviselői bocsánatkérésre szólították fel Schulzot

Bocsánatkérésre szólították fel az Európai Parlament elnökét a szervezet fideszes képviselői pénteken, amiért Martin Schulz egy belga lapnak azt mondta, hogy Magyarország "össze akarja írni a zsidókat".

A képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja "az egész magyar nemzetet és minden magyar polgárt becsületében súlyosan sértő kijelentést" - olvasható a frakció nyilatkozatában.
A magyar néppárti EP-képviselők példátlannak és elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Parlament elnöke "egy egész országot és annak minden polgárát antiszemitizmussal vádolja". A képviselők ezért nyilvános bocsánatkérésre és helyreigazításra szólították fel Martin Schulzot.
A nyilatkozat a brüsszeli Metro újság csütörtöki számában jelent meg. A lap az EU jövőjével kapcsolatos vélekedésekről közölt összeállítást, megszólaltatva különböző pártállású politikusokat.
A német szociáldemokrata EP-elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az unió létrehozásával Európában lehetővé vált "a XX. század démonainak eltemetése". Szerinte a rasszizmust, az antiszemitizmust már sikerült ellenőrzés alá vonni, de még nem sikerült megszüntetni, sőt a válság nyomán valós a veszélye annak, hogy újraélednek. Erre példaként említette Schulz a lap szerint, hogy Magyarország "össze akarja írni a zsidókat".
Az EP-elnök ezután más, nem magyar példát hozott fel tétele alátámasztására: említést tett egy volt olasz miniszter bevándorlókkal szembeni gyűlölködő kijelentéséről, valamint arról, hogy egy 20 százalékos népszerűségű francia párt vezetője szerint a gázkamrák csupán a történelem részletkérdései közé tartoznak.
A fideszes EP-képviselők szerint Schulz kijelentése "jól illeszkedik abba az európai baloldali lejárató kampányba, amely során baloldali politikusok Magyarországról alaptalan, hazug, torz és sértő kijelentéseket tesznek".
Az EP-elnök ezen kijelentése azonban "túlmegy minden eddigi határon" - olvasható a közleményben.
A képviselőcsoport azt írta, hogy a magyar kormány nem tűri az antiszemitizmus semmilyen formáját, és a leghatározottabban fellép minden ilyen megnyilvánulással szemben.

Címkék: EU-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez