Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 25. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt

A Föld napja Göbös-majorban

A Föld napja Göbös-majorban

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

A Föld napja húsz évvel később vált világmozgalommá, mikor Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.
1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.
Így történt ez Göbös-majorban is, ahol a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 11 iskola 24 osztályából 482 főnek szervezett egész napos programot. A meghívott vendégekkel, együttműködő partnerekkel és saját személyzetükkel együtt ezen létszám meghaladta az 550 főt.
Tavaly az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából alkotópályázatot hirdetett meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. „Te mit látsz az erdőben” címmel. Az ezen részt vevő osztályoknak ajánlották fel a programokat arra gondolva, hogy ők az átlagosnál fogékonyabbak a „zöld” ügyek iránt. A legszebb alkotások a karácsonyi vásár idején kiállításra kerültek az Árkád üzletközpontban.
A nap célja nem csak az volt, hogy egy szép, természeti programot nyújtsanak az alkotópályázaton részt vett osztályoknak. Szeretnék, hogy könnyed formában, szemléletes módon, lehetőleg közvetlen tapasztalatszerzés útján, hasznos információkat is közvetítsenek a résztvevők felé.
A rendezvény támogatói voltak: Nyugat-magyarországi Egyetem, Apáczai Csre János Kar, Neveléstudományi Intézete, a Reflex Környezetvédő Egyesület, valamint az „Állati Jó Bemutató” vállalkozás.
Az egész napos gazdag és változatos programok egy életre szóló élményt jelentettek a résztevőknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.