Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 08. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A Földnek valaha két holdja lehetett

A Földnek valaha két holdja lehetett

A legfrissebb elméletek szerint bolygónknak valaha létezhetett egy második, kisebb holdja is, amely azonban egy, a nagy testvérével történt lassú ütközés során megsemmisült.

A szakértők szerint ennek az ütközésnek a következtében alakulhattak ki a Hold túlsó oldalán látható titokzatos hegyvonulatok.

A tudósok évtizedek óta próbálják megérteni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a Hold Föld felől is látható oldalán az égitest felszíne sík és kráterekkel tarkított, míg a túlsó oldalon 3000 méternél is magasabb hegyek találhatóak. Számos elmélet született ennek az úgynevezett dichotómiának a megmagyarázására, és eddig az ár-apály által okozott vonzás erősségére fogták a jelenséget - írja a Nature.

A legújabb elmélet azonban megcáfolhatja ezt a feltevést. A tudósok szerint ugyanis a Földnek egy ideig két holdja is volt - a másik, a jelenleginél jóval kisebb azonban megrekedt a Hold és a Föld közötti gravitációs mezőben, majd idővel lassan összeütközött a Holddal - ennek a nyomait viseli éjszakai égitestünk a Földről nem látható oldalán.

Azok a tudósok azonban, akik nem vesznek részt a kutatásban, bár elképzelhetőnek tartják az elméletet, de elismerni csak akkor fogják, ha a Holdról vett kőzetmintákkal tudják igazolni azt. Addig pedig marad a találgatás.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.