Városlista
2021. március 7, vasárnap - Tamás

Hírek

2020. Május 12. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne

Ehhez persze elkerülhetetlen az autótulajdonosok odafigyelése.

Fontos, hogy rendszeresen átnézessék és karbantartassák járművüket, tisztán tartsák a motorteret, és figyeljenek arra, hogy tankoláskor az üzemanyag csakis a tankba kerüljön.

Győr-Moson-Sopron megyében évente általában huszonöt-harminc esetben riasztják a tűzoltókat égő járművekhez. Legutóbb csütörtök este volt ilyen beavatkozás Győrben, a Téglavető utcában égett egy kisteherautó. A tűzesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűz nem terjedt át másra.

Az autó tüzek döntő többségében nem indul tűzvizsgálat, a keletkezési okokat azért sejteni lehet, következtetve a tűz kiindulási pontjára. Általában személyi sérülés nem történik az ilyen tűzeseteknél, de az anyagi kár jelentős, sőt van, hogy a lángok az egész autót megsemmisítik.

A legtöbb tűz a motortérben, valamilyen elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyag rendszernél alakult ki. Ezt felismerve feltételezhető, hogy a gépkocsi tüzek egy része megelőzhető lenne, ha autóját mindenki rendszeresen átnézetné, karbantartatná, a motorteret tisztán tartaná és különösen figyelne arra autója tankolásakor, hogy az üzemanyag csakis a tankba kerüljön. A tűz gyakran keletkezik a motortérben, ahol az alkatrészek elhasználódása, valamilyen törés, de szerelési hiba is okozhat problémát. A fém és műanyag alkatrészek mellett, rengeteg elektromos vezeték, kábel van, amelyek elöregedhetnek, a vezetékek kötése meglazulhat, amely nagy átmeneti ellenállást, vagy zárlatot okozhat. Ilyenkor elég egy szikra, amely az elhanyagolt környezetben könnyen lánggá fejlődik, majd a tűz a sok műanyag borításon, alkatrészen rendkívül gyorsan tova terjedhet. Az autókban egyre több fűtőberendezés is található, - ülésfűtés, kormányfűtés, tükörfűtés-, ezek főként télen a rendszeres igénybevétel miatt – szintén rendszeres felülvizsgálatot, karbantartást igényelnek, hiszen probléma forrása lehet, ha ezen vezetékek meghibásodnak, túlmelegednek. Ezek a vezetékek általában a műszerfal mögötti részen húzódnak több más elektromos berendezéssel együtt. Az átnézést, szerelést bízzuk szakemberre, hiszen a házi szerelés, barkácsolás is okozhat laza kötéseket, hibákat, későbbi problémákat. Az üzemanyagot, vagy olajat is nagy körültekintéssel töltsük az autónkba, hiszen a szétfolyt éghető folyadék is könnyedén meggyulladhat egy szikrától. Természetesen egy váratlan műszaki hibára nem tudunk felkészülni, de ha már tisztán tartottuk autónkat, illetve rendszeresen karbantartottuk, átnézettük, valószínűleg kisebb esély van arra, hogy a fent említett problémák miatt tűz keletkezzen a kocsinkban.

Ajánlott egy kisebb méretű kézi tűzoltó készüléket is elhelyezni az autóban, amit könnyen elérhető helyre rögzítsünk. Ha menet közben füstcsíkot látunk, vagy égett szagot érzünk, lassítsunk majd álljunk félre, kapcsoljuk le a gyújtást. A porral vagy habbal oltó készülékkel egy kezdődő, kisebb tüzet van esélyünk megfékezni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor testi épségünket ne kockáztassuk, hanem hagyjuk el a járművet és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 07. 16:07, vasárnap | Helyi

Hol lesz a jövő héten áramszünet a Rábaközben?

Az Eon a 104/2021. (III.5) Kormány rendeletnek megfelelően ügyfélszolgálati irodáit 2021. március 8 és 22. között ZÁRVA tartja.

2021. Március 07. 10:50, vasárnap | Helyi

Intézkedések a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

A Pannon-Víz Zrt elnök-vezérigazgatójának közleménye

2021. Március 06. 10:00, szombat | Helyi

Meghosszabbították a diákigazolványok érvényességét

Tájékoztató

2021. Március 05. 16:00, péntek | Helyi

Korlátozza a járvány miatt a személyes ügyfélfogadást a szanyi önkormányzat

Kizárólag előzetes időpontegyeztetéssel.