Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

A Hennessey Venom GT a világ leggyorsabb autója

A Hennessey Venom GT a világ leggyorsabb autója

Mióta az első négykerekűt megálmodták, a mérnökök mindvégig a lehető legnagyobb sebességek elérésével is foglalkoztak. Ezúttal újabb rekord dőlt meg: a Hennessey Venom GT a Bugatti Veyron Super Sportot lehagyva a szériagyártású autók leggyorsabbja lett. Bár a Veyron ennél is futott gyorsabban, az eladásra készülő példányok mindössze 415 km/h-t tudnak.

A február 9-i teszten az amerikai sportautó 427,6 km/h-val száguldott Kalifornia állam egyik félreeső repterén. Bár a Veyron anno hivatalosan megfutotta a 431,072 km/h-s tempót, a sorozatgyártású példányok 415 km/h-s elektronikai korlátozása miatt így átadni kényszerül az aranyérmet. De nem csak ez a rekord fűződik a Venom nevéhez: az ellenfeleit több mint 1200 lóerejével porrá zúzó Hennessey Venom GT beírta magát a történelemkönyvekbe 0–300-as sprintjével is.

A Bugatti Veyron e téren elbújhat, a Pagani Huayra a garázs mélyén reszket, a Ferrarik és Porschék pedig elő sem merészkednek elbarikádozott rejtekeikből. A Hennessey Venom GT ugyanis megdöntötte a Koenigsegg Agera R 0–300-as gyorsulási rekordját, új fejezetet nyitva a küzdelemben. A Lotus Elise alapokon nyugvó remekművet életútjának elejétől kezdve három erőforrással kínálja a gyártó. Az „alap” Venom GT a Chevrolet Corvette ZR1 V8-as, 6,2 literes, kompresszoros, HPE által „felturbózott” motorját kapja, mely 735 lóerős teljesítmény leadására képes 1005 Nm-es nyomaték biztosítása mellett. Azoknak sem kell viszont csüggedniük, akik ennél is több erőre szomjaznak, hiszen a Hennessey egy szintén a Corvette-ből származó, hétliteres egységet is kínál, két turbó által két teljesítményszintre feltöltve. Az erő átviteléről – a választott erőforrástól függetlenül – a Ford GT-ből érkező, hatfokozatú kézi váltó gondoskodik, mely a hátsó kerekekhez továbbítja a brutális erőt. A szénszálas anyagok kiterjedt használatának köszönhetően a négykerekű súlya sem nagy, mindössze 1220 kg-ot nyom, azaz egyetlen lóerőre mindössze egyetlen kg jut.

A Gunniess által hitelesített 0–300-as gyorsulást 13,63 másodperc alatt teljesítette a Henessey – a rekord két futam átlagából adódik, odafele 13,18 másodperc, visszafele pedig 14,08 másodperc alatt abszolválta a tesztalany a próbát, természetesen egy órán belül. Ehhez a gyáriak legfrissebb mérései szerint 1350 lóerős teljesítmény segítette hozzá az alapoktól átformált britet.

Ha már mértek a fiúk, a 0–200 mérföld/óra (322 km/h) sem maradt ki, ahol a Hennessey szintén odapirított a korábbi bajnokoknak. A Bugatti Veyron és a Koenigsegg Agera R uralkodása már a múlté, a Venom GT 14,51 szekundum alatt abszolválja a tengerentúlon mérvadó gyorsulási adatot. Akinek mindez nem volna elég, a gyártó újabb, erősebb verzióval szolgál: hamarosan a hétliteres, ikerturbós V8-as új változatával tér vissza a Hennessey, hogy 1500 lóerős újdonságával még magasabbra emelje a már így is átugorhatatlan lécet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton