Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Június 21. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: OKF

A héten megkezdik a szúnyoggyérítést Csornán földön és a levegőben is

A héten megkezdik a szúnyoggyérítést Csornán földön és a levegőben is

Az országos szúnyoggyérítési program második hete kezdődik

Idén június 13-án vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A tervek szerint június 20. és 26. között 57 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 31 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 7500 hektárt kezelnek.

Ahogy múlt héten Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta portálunkat, a második heti programba belekerült Csorna is 6507 hektár légi, 6987 hektár földi kémiai gyérítéssel. Az időpont az időjárás függvénye is

A kivitelező konzorcium a légi szúnyogirtásokhoz szükséges engedéllyel rendelkezik, azonban az előzetes egyeztetések alapján csak június 15-től kezdték el a légi kijuttatást. A földi kezelések az önkormányzatok kiértesítését követően június 13-án megkezdődtek. A szúnyoglárvák elleni biológiai gyérítéshez elsőként a tenyészőhelyek vizsgálata szükséges, így ezen felmérések történtek meg, a kezelésekre a következő hetekben kerülhet sor.

Sok helyen a szeles időjárás gátolta a légi munkálatokat, amelynek következtében a Komáromi térségben, a Balatonnál és a Tisza-tónál kellett részben a második hétre átütemezni a gyérítést. Ez befolyásolhatja a második hét ütemtervét, így a tervezett csornai légi permetezést is. Mivel a földi kezelések jellemzően az esti órákban történnek (általában 21 órától, de későbbi kezdés is lehetséges), a szél kevésbé befolyásolta a munkát. A szúnyogok egyedszáma kiemelkedően magas a Szigetköz felső részén, ezért a Mosoni régióban soron kívül újabb kezelés lesz a második héten. A további területeken a szúnyogártalom elfogadható mértékű, ütemezett kezelésekkel várhatóan alacsony szinten tartható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.