Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2022. Január 25. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoport

A hétvégén a Rábaközben is elvégzik a fülesbagoly számlálást

A hétvégén a Rábaközben is elvégzik a fülesbagoly számlálást

Önkéntes segítők jelentkezését várják. Részletek a cikkben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Fontos, hogy a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását! Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Aki a térségünkből szeretne a felmérésben részt venni, a bodoradam96@gmail.com email címen tud jelentkezni.

A felsorolásra kerülő településeken vannak bagoly telelőhelyek, ezeket mindenképpen fel kellene keresni, de ezenkívül persze a többi településen, lakókörnyezetetekben is érdemes nyitott szemmel járni és keresni az új helyeket.
Eddigi ismert bagoly telelőhelyek (települések):
Acsalag, Agyagosszergény, Árpás, Ásványráró, Babót, Bágyogszovát, Bezenye, Bezi, Bodonhely, Bogyoszló, Börcs, Bősárkány, Csikvánd, Csorna, Dör, Dunaszeg, Dunaszentpál, Fehértó, Fertőd, Fertőhomok, Fertőújlak, Gönyű, Gyömöre, Győr, Győrzámoly, Halászi, Hegyeshalom, Hidegség, Jánossomorja, Kapuvár, Kapuvár-Öntésmajor, Kimle, Kisbajcs, Lázi, Lébény, Magyarkeresztúr, Máriakálnok, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós-Mosonújhely, Mosonszolnok, Nagybajcs, Nagycenk, Osli, Öttevény, Pázmándfalu, Rábacsécsény, Rábapatona, Rábasebes, Rábatamási, Rábcakapi, Rajka, Sarród-Nyárliget, Sobor, Sopron, Sopronnémeti, Szany, Szil, Táp, Tápszentmiklós, Töltéstava, Vadosfa, Várbalog, Veszkény, Zsebeháza

Fontos információk nyerhetők ki a bagolyköpetekből, ezért aki talál, az gyűjtse be!
A köpeteket Bodor Ádámnak, vagy közvetlenül Takács Gábornak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának juttassák el. A köpetekben található rágcsáló csontokból lehet következtetni egy térség kisemlős populációjára, kiemelten fontos a fokozottan védett északi pocok állományainak a feltérképezése az Igazgatóság számára.
Egy cetlin tüntessék fel az alábbi infókat:
Gyűjtés ideje:
Gyűjtés helye:
Bagolyfaj neve:
Gyűjtő neve:
Előre is köszönik a szervezők a közreműködést!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 10:00, szombat | Helyi

Ügyfélfogadási szünet a kapuvári polgármesteri hivatalban

Tájékoztató

2022. Május 20. 16:00, péntek | Helyi

A motorkerékpárosok is sokat tehetnek a közlekedési balesetek megelőzése érdekében

Az elmúlt hetekben megyénk útjain nagy számban voltak érintettek motorral közlekedő járművezetők a közúti közlekedési balesetekben.

2022. Május 20. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Május 20. 10:00, péntek | Helyi

Megyei versenyen mutatták meg tudásukat a csornai ifjú tűzoltók

Győr belvárosában rendezték a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét.