Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI-vel.
Petőházi Tamás elmondta, hogy a múlt héten országszerte 45-85 milliméter eső hullott, emiatt az őszi munkák a szántóföldeken leálltak.

Kiemelte, hogy azok a gazdálkodók vannak a legnehezebb helyzetben, akiknél a vetésváltásban őszi kalászos következik a kukorica után, ez megközelítőleg 100-150 ezer hektárt érint.

A kukorica-termőterület nagyjából 40 százalékáról került le a termés, az eddigi termésátlag hektáronként 8,3 tonnát tesz ki, amely hektáronként egy tonnával elmarad a várttól. Alacsonyabb termés főként ott mutatkozik, ahol a tavaszi szárazság miatt egyenetlen volt a növények kelése.

A szója-termőterület 75 százalékán végeztek a gazdák a betakarítással, a termésátlag hektáronként 2,7-2,8 tonna körül alakul, ez szintén alacsonyabb a vártnál. A növény termesztése csak a kiegészítő támogatások mellett jövedelmező - tette hozzá.

Petőházi Tamás a vetési munkákról elmondta: az őszi árpa a vetésterület 60 százalékán, az őszi búza pedig 25 százalékán került a földekbe. Ez mindkét növény esetében elmarad az ilyenkor megszokottól, különösen az árpánál nagy a csúszás.

Kitért arra is, hogy a terményárak folyamatos növekedést mutatnak a világpiacon. Az Európai Unióban a tonnánként 200 eurós lélektani határ fölé emelkedett a búza ára, a kukorica is drágult, tonnánként 185-189 euróra, ugyanez igaz a repcére is, amelyet jelenleg tonnánként 390-393 eurós áron jegyzenek.

Az elnök szerint mindez három tényezőre vezethető vissza: egyrészt a gabonaexportőröknél az átlagosnál kisebb volt a termés, így csökkent a búza és a kukorica kínálata a világpiacon; másrészt a főbb gabonaimportőr országok - a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból - előrehozták vásárlásaikat, bővült a kereslet; harmadrészt pedig az Egyesült Államok és Kína között enyhül a kereskedelmi háború, az ázsiai ország rekord mennyiségű kukorica vásárlásába kezdett.

Címkék: munka, szántóföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére