Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 22. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A hétvégén többször is szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat megyénkben

A hétvégén többször is szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat megyénkben

Szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre!

Pénteken délután a helyi hivatásos tűzoltókat Pannonhalmára riasztották, ahol egy családiház fürdőszobájában kombi gázkazán működött. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató lezárta a gázkészüléket. Az esti órákban Mosonmagyaróváron jelzett egy érzékelő, ott a jelzést a cserépkályha nem megfelelő használata okozhatta. Szombaton este Csornán szólalt meg egy szén-monoxid-érzékelő, ott sem a tűzoltók, sem a gázszolgáltató mérései nem igazolták a szén-monoxid jelenlétét. Ott valószínűleg az érzékelő hibásodott meg.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében továbbra is javasoljuk mindenkinek a szaküzletben kapható megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését. Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül(általában 7-10 év) garantálják a biztonságot!Ugyanilyen fontos, hogy az elemes készülékek esetén figyeljünk azok tartósságára, hiszen az elemeknek és akkumulátoroknak is van szavatossági idejük,ezért biztonságunk érdekében, megfelelő időközönként cseréljünk elemet a készülékekben.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listájaakatasztrófavédelem honlapjánelérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!