Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2023. November 18. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: police.hu

A hideg, a köd és a korai sötétedés új vezetési stílust kíván a közlekedés részvevőitől

A hideg, a köd és a korai sötétedés új vezetési stílust kíván a közlekedés részvevőitől

Fogadják meg tanácsokat, hogy mindenki hazaérhessen!

Lassan, de biztosan megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket. Pont emiatt időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyáritól lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek. A vezetési szokásokban és stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

Fogadják meg a rendőrség tanácsait, hogy mindenki hazaérhessen!

Mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék járműveiket! Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, s később akár havas időjárásra!
Ilyenkor a hidakon, a felüljárókon és az erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszósságával.
A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.
Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát, az ablakmosó tartályt téli szélvédőmosóval töltse fel.
A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, amennyiben a hőmérséklet tartósan 7 celsius fok alá csökken, cserélje le télire a gumikat!
Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot!
Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására is!
Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak.
Ebben az időszakban még inkább jellemző, hogy a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alábecsülik.
Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!
Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

Végül ne feledjük: A biztonsági öv életet menthet! CSAT(T)LAKAZZON ÖN IS!

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 01. 16:00, péntek | Helyi

Felújítják Kónyban a sportcsarnokot

A munkák a tervek szerint egy évig tartanak.

2023. December 01. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2023. December 01. 09:00, péntek | Helyi

A Csorna-Sopron vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek

Vágányzári menetrend