Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Március 12. 16:35, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

A hóvihar civil hősei

A hóvihar civil hősei

Elismerő oklevelet kaptak az önkéntesek.

Ünnepi ülést tartott a Csorna Helyi Védelmi Bizottság ma délután a Városháza nagytermében. Horváth Péter, a bizottság elnöke ismertette a rendkívüli téli időjárás során tett intézkedéseket. Három napig volt harmadfokú, piros riasztás a Csornai Járás területén januárban és februárban. A hivatalos szervek (rendőrség, katasztrófavédelem, közútkezelő, mentők és a karitatív szervezetek) próbálták biztosítani a közlekedés feltételeit, tájékoztatták a polgárokat az aktuális helyzetről, segítettek az alapvető élelmiszerekhez és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutásban. A rendkívüli körülmények ellenére súlyos baleset, vagy emberéletet követelő helyzet nem fordult elő.

A hivatalos szervek erőfeszítései mellett sok önkéntes segítő munkája is kellett ahhoz, hogy átvészeljük ezeket a nehéz napokat. A települési polgármesterek javaslata alapján a Helyi Védelmi Bizottság Elismerő Oklevéllel köszönte meg a civil önkéntesek munkáját.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozottNémeth Márton úrnak:Németh Márton szanyi lakos a rendkívüli téli időjárás során éjszaka, amint értesült arról, hogy Szany és Vág közötti úton buszok akadtak el, - többek között a Lengyelországba utazó Szanyi Bokréta Egyesületet szállító busz is - nagy teljesítményű traktorjával a segítségükre sietett. Kimentette az elakadt, kenyeret szállító járműveket, valamint részt vett a 86-os utat összekötő szakaszon elakadt kamionok mentésében is. A rendkívüli időjárásban önzetlenül takarította le Szany nagyközség kül-és belterületi útjait.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozottRónai Gyula úrnak:Szil településen 2013. január 14. és 26., valamint február 11. és 15. közötti időszakban szeles hóesés és később hóvihar keletkezett. A közlekedési akadályok elhárításában Rónai Gyula szili lakos gépjárműveinek bevonásával komoly szerepet vállalt. Időt, energiát nem kímélve, hajnali 4 órától este 8 óráig folyamatosan tisztította Szil település bel- és külterületi útjait, parkolókat, buszfordulót, buszváró helyeket, a lakosság általános megelégedésére.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozott aBősárkányi Önkéntes Tűzoltóegyesület képviselőjének Nagy László úrnak:A Bősárkányi Tűzoltóegyesület tagjai /kiemelten Kollár Zsolt, Kollár Róbert és Nagy László/ január tizennyolcadikán, dacolva a zord időjárással, a Bősárkányi Gondozási Központ és a helyi idős emberek segítségére siettek. A helybeli idősek közül sokan maradtak volna aznap ebéd nélkül, ha ők nem segítenek. Huszonnyolc otthonba juttatták el az ételt, elképesztő körülmények között. Az idősek visszajelzései alapján ezek a fiatalemberek megérdemlik a köszönetet. Közben persze az ebédszállítás mellett is tették a dolgukat, önkéntesen és önzetlenül. Aznap nemcsak az ebédszállításban segítettek, de bajbajutott autósokon is. Barbacsra egy helyi cég alkalmazottait juttatták haza épségben, sőt egy iskolás kisgyermeket is hazavittek szüleihez. Délután a csornai őrsön adtak önkéntes szolgálatot a bősárkányiak a mentésen lévő hivatásosok helyett.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozott az acsalagi id. Brányi László úrnak:Az acsalagi id. Brányi László az idei téli időjárás alatt, kiemelten a három "hóhelyzet" idején éjjel-nappal irányította, szervezte, ellenőrizte az egész település területén, ill. az Acsalagra vezető összes bekötőúton a közlekedés lehetőségeit. Szervezte a lakosság körében a társadalmi munkát a járdák síktalanítása érdekében. Irányította a falugondnok és a szociális gondozó munkáját az acsalagi idősekkel való kapcsolattartás érdekében, segítve akár a napi bevásárlás, udvari hóeltakarítás megszervezését, különösen az egyedül élőknél. Családi gazdasága segítségével Bősárkányból a helyi üzletbe elszállította a kenyeret. Az acsalagi utakon - a többi helybeli gazdával - felváltva tisztította a település útjait. Saját autójával szállította a helybeli lakosságot, az esti műszakból hazaérkezőket - a tömegközlekedés leállítása miatt - Bősárkányból Acsalagra.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozott a barbacsi Giczi Artúr úrnak:Giczi Artúr társaival Vági Norberttel, Giczi Gáborral, és Kenyeres Viktorral egyetemben sokat tett azért, hogy Barbacs település útjain a lakosság közlekedhessen. Giczi Artúr mezőgazdasági vállalkozása nagyteljesítményű gépeivel önzetlenül tisztította az önkormányzati utakat és mentette a Barbacs és Csorna között megrekedt autósokat. Rendszeresen takarította a település mellékutcáit, hogy a lakosok el tudjanak jutni a legfontosabb helyekre: boltba, buszmegállóba. Egy alkalommal az erdei úton elakadt autót is kimentette a hó fogságából és húzatta be őket Barbacsra.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozott a bodonhelyi Kiss Sándor úrnak:A bodonhelyi önkormányzat bizton számíthatott a múltban és a jelenben is Kiss Sándor mezőgazdasági vállalkozóra. Nemcsak a mostani hóhelyzetben, de más krízishelyzet megoldásában is mindig önzetlenül segítette a rászorulókat. Pénzt, időt, gépet és gázolajat nem kímélve sietett a rászorulók segítségére. Mentette a hóban megrekedt autóbuszt, segítette a rábapordányi tanulókat eljutni a bágyogszováti iskolájukba. Rendszeresen takarította a település bel-és külterületi útjait, éjjel-nappal lehetett számítani a munkájára.

A Csorna Helyi Védelmi Bizottság elismerő oklevelet adományozott a magyarkeresztúri Nagy Lajos családja részére:A hófúvásos időjárásnak egyik legnagyobb elszenvedője Magyarkeresztúr volt. Három bekötőútjából kettőt teljesen elzárt a hóvihar, a maradék volt a községet ellátó köldökzsinór, ahol a kenyeret és az úton rekedt embereket hordták be a faluba. A bekötőutakat csak több nap után tudták a hómarók megnyitni. A nehéz helyzetben a helyi termelőszövetkezet mellett a helybéli Nagy Lajos családja három napon keresztül állt önzetlenül a köz szolgálatában. A fiúk, Nagy Dávid és Nagy Tamás szinte nem is aludtak azon a három napon, ebédjüket is a traktor ülésében fogyasztották el és közben elakadt autókat mentettek, a község belterületi útjait takarították. Az elakadt és oldalára borult bogyoszlói menetrendszerinti buszt is ők vontatták ki.


Címkék: Csornai járás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 13:00, szombat | Helyi

Kis-gazda napközis tábor Lászlómajorban

7 éves kortól

2024. Május 18. 09:00, szombat | Helyi

Játék cserebere a csornai könyvtárban

A növény cserebere sikerén felbuzdulva most a kisebbekre is gondoltak.

2024. Május 17. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?