Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 10. 17:07, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

A japán jegybank jövőre kezdi a kísérleteket saját digitális pénzével

A japán jegybank jövőre kezdi a kísérleteket saját digitális pénzével

Bár egyelőre nem tervezi digitális jegybankpénz kibocsátását Japán központi bankja, a 2021-es pénzügyi év elején elindítja a kísérleteket saját digitális pénzével.

A japán központi bank pénteken kiadott közleményében tudatta, hogy a tesztelés első szakaszában ellenőrzi a digitális jegybankpénz kibocsátásának, szétosztásának és a forgalomból való kivonásának a technikai lehetőségeit, majd pedig pilot projektet indíthat.

A japán jegybank ugyan nem tervezi egyelőre egy digitális jen kibocsátását, ám "a fizetési és elszámolási rendszerek stabilitása és hatékonysága biztosításának szempontjából szükségesnek tartja, hogy megfelelő módon felkészüljön" a körülmények esetleges megváltozására - írták a közleményben.

A központi bank kevéssé tartja valószínűnek, hogy csökken a forgalom lévő készpénz mennyisége.

"A forgalomban lévő készpénz mennyiségének csökkenése nélkül is, ha szükség lesz digitális valutára a fizetési és elszámolási rendszerek stabilitásának és hatékonyságának fokozásához, célszerű lehet digitális pénz kibocsátása a magán fizetési szolgáltatások támogatására" - mutatott rá a jegybank.

A Bloomberg hírügynökség szerint a bejelentés arról tanúskodik, hogy a japán jegybank nem akar lemaradni más nagy központi bankok mögött, ideértve a kínai jegybankot, amely már hosszú évek óta tanulmányozza a digitális pénz kibocsátásának lehetőségeit, és néhány banknak már engedélyezte a digitális jüan belső tesztelését.

Taro Aszo japán pénzügyminiszter februárban aggodalmainak adott hangot a kínai tervek miatt.

Japán új miniszterelnöke, Szuga Josihide a digitalizációt tekinti kormánya egyik legfontosabb feladatának.

A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Hasonlít a kriptodevizákhoz, amelyek bonyolult matematikai feladványok megoldásával jönnek létre, ámde egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.