Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 25. 13:10, szombat | Bulvár
Forrás: infovárosok

A járvány miatt később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A járvány miatt később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A kialakult helyzet a luxoriak, és a Kairói Múzeum ellentétével kezdődött, majd a történet a Covid-19 hatására nagyon érdekes fordulatot vett.

Március elején kezdték el kipakolni Tutanhamon sírkamráját, amelyet A Kairói Múzeumba akartak költöztetni. A luxoriak heves tiltakozásukat fejezték ki, hogy a fáraó végső nyughelyét megzavarják. Az átokra hivatkoztak, ami már a sír feltárásánál egyes mondások szerint több tucat emberéletet követelt.

– Tutanhamon nyughelye mindig is Luxorban volt, ha elviszik innen, az felháborítja a helyieket – mondta Ahmed Rabie Mohamed egyiptológus.

Az egyiptomi kormány döntése az, hogy ami az ország történelméhez köthető, az épülő nagymúzeumba kerüljön. A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a majdani kiállításhoz. A luxoriak gyakorta hisznek a babonákban, rossz ómennek tekintették, hogy a vírus hatására leállt a fáraó sírhelyének költöztetése.

Annak idején Howard Carter a siettség miatt elkövetett egy hatalmas hibát. A halotti maszk levételénél és a szarkofág bontásánál levágták a fáraó kezeit és a fejét. Illetve a múmia orrát eltörték. Ez később nagy felháborodást váltott ki szakmai berkeken belül.
A végső nyughelyét a fáraó így később fogja elfoglalni, addig is a világhírű sírrendszer hiteles másolatát majd a budapesti Komplexben lehet személyesen megtekinteni. A szervezők remélik, hogy mielőbb újra nyithat a kiállítás. „Reméljük, hogy május 4. után a szigorítások fokozatos feloldásával, mi is közelebb kerülhetünk az újra nyitáshoz.

Nagyon pozitívan tekintünk a jövőre és bizakodóak vagyunk a jövőbeni projektjeink kapcsán.”- nyilatkozta Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.