Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 02. 19:18, vasárnap | PR
Forrás: 24/7

A játékipar térhódítása Magyarországon

A játékipar térhódítása Magyarországon

Egyértelműen megfigyelhető, hogy a videojátékok népszerűsége töretlenül felfelé ível az elmúlt néhány évben.

Ez nagyban köszönhető, annak, hogy az okostelefonok piaca exponenciális növekedést mutat, így a játékhoz szükséges alapvető eszköz adott. Az internethez történő hozzáférés is hétköznapinak számít már ebben a században a fejlett országokban. Mindezek tudatában érthető ennek a szektornak a rohamos növekedése.

Napjainkban elmondható, hogy még a tengeren túlon stagnálni látszik a játékpiac, addig a legtöbb európai országban és hazánkban is kiemelkedő növekedés tapasztalható. Külföldi statisztikák szerint a videojátékokból származó teljes bevétel az európai országokban 69 millió dollárra becsülhető. Ez jelenleg nagyjából 2,4 millió felhasználót jelent. Mindezek a számok azonban várhatóan további növekedést fognak mutatni.

Különösképpen a mobilon forgalmazott videójátékok lettek népszerűbbek az utóbbi időben. Mindennek köszönhetően az elkövetkező öt évben a mobilon játszók száma várhatóan eléri majd a 2 milliót is. Egyre inkább megfigyelhető a lelkesedés az emberek körében a legújabb ajánlatok iránt és sokan a kedvenc szabadidős tevékenységek egyikén tartják a játékokat.

Nem csak a kockák játszanak

Rengeteg éven át megfigyelhető volt, hogy a videojátékok többnyire a szociális élet híján lévő embereket vették első sorban célba. Ennek a közhelyes gondolkodásnak azonban régóta leáldozott.

Az elmúlt években sokat változott az emberek életvitele és így a játékokkal szembeni felfogás is. Ma már teljesen természetes, hogy valaki a szabadidejében. Tinderen keres magának társat, Netflixet néz, Élő Kaszinó oldalon játszik vagy mobilos játékkal köti le magát. A legújabb technológiák beépülése a társadalomba magával hozta a játékokat minden korosztály számára.

Az okostelefonok elterjedésével bárki a kezében tarthatja a szükséges eszközt és az emberek néhány mozdulattal belemerülhetnek a játékok világába. A nagy fejlesztő cégek évente próbálják felülmúlni önmagukat és egymást, hogy még lebilincselőbb élményt biztosítsanak a felhasználók számára.

Az eSport népszerűsége Magyarországon

Az emberek részvétele a játékokban mér nem csupán magára a játékra korlátozódik. Egyes nevek az iparban versennyé tették a szórakozást, tényleges sporttá. Ennek következményeként ugyanúgy kialakultak a megfelelő szerveződések, mint például a rajongótáborok vagy a szurkolók. Rengetegen követik kedvencüket szociális oldalakon vagy nézik őket élőadásban.

Külföldön már bevált szokássá, mondhatni fiatal emberek életvitelévé vált, hogy egyetem vagy főiskola mellett a fő elfoglaltságuk a játék. Az eSportoló egy ugyanolyan értékű karrier immáron Keleten és Nyugaton, mint egy olimpiai sportoló.

Ennek a kulturális perspektívának az átvétele már folyamatban van Európában is. Magyar viszonylatban talán az egyik legismertebb és legtöbb külföldi eredményt elért sportoló a már visszavonult ViziCsacsi, aki a MOBA világában szerzett magának nevet.

A játékok jövője Magyarországon

Magyarország természetesen nem kap akkora szeletet a videójátékok nemzetközi tortájából mint Kína vagy akár az Egyesült Államok. Azonban, mint a többi európai ország esetében is, a videójátékok az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak.

A mobiljátékokból származó bevételt az elmúlt évben 25 millió dollárra becsülték, ami Magyarország videojáték piacának több mint 36%-a. Ezek a számok a következő években várhatóan emelkedni fognak. Jelenlegi becslések szerint nagyjából 1,8 millió aktív játékos van.

Egyértelmű, hogy mióta a játékosok könnyen hozzáférnek a játékokhoz, a mobiljátékok népszerűsége egyre csak nő. A mai társadalomban a mobiltelefon nemhogy elfogadottá, de mondhatni létszükséggé válik főleg az újabb generációk számára. Így a játékok is egyre több ember számára válnak elérhetővé.

Címkék: esport, videojáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák