Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. December 04. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csorna Múzeum

A karácsonyi ünnepkör rábaközi hagyományai

A karácsonyi ünnepkör rábaközi hagyományai

Hunyadisok a múzeumban.

Legutóbb a csornai Hunyadi János Középiskola 10. c osztálya vett részt a karácsonyi ünnepkör rábaközi hagyományait bemutató interaktív foglalkozáson a múzeumban.

A diákok a jó hangulatú vetített képes előadás során az advent kezdetétől a vízkeresztig tartó ünnepkör egyházi és világi hagyományairól nyertek új ismereteket, miközben tapintható műtárgyak és dokumentumok közvetlen megismerésével vált kézzel foghatóvá számukra a régi idők karácsonya. Láthatták, miként változtak, teltek meg új tartalommal a IV. századi kedvelt szentek legendái, vagy megérthették, milyenek voltak a frontkarácsonyok. A nagy háborúra emlékezve megbeszélték, miben és miért különbözött 1914 és 1916 szentestéje a frontbakák életében, illetve a hátországban.

A néphagyományok áttekintése során kiderült, hogy a rábaközi hagyományokat ismerő és ápoló kis közösség érkezett a foglalkozásra, akik számára a speciális helyi hagyományok – mint például a vitnyédi Bölcsöcskézés szokása – nem volt idegen. A diákok tanárnőjük vezetésével együtt dúdolták az ismerős dallamot, meghitten kedvessé téve ezzel is a foglalkozást, amelynek végén megtekintették az „Adventi hangulatok – Ünnepvárás kinn és benn” című időszaki kiállítást, ahol forró teával vendégelték meg őket, felidézve az adventi vásárok világát – kiegészítve ezzel is az ünnepvárás csodálatos érzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.