Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Május 22. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A károsult hiába kérdezett vissza, a csaló meggyőzte

A károsult hiába kérdezett vissza, a csaló meggyőzte

A veszteség 2,5 millió forint.

Egy Győr-Moson-Sopron vármegyében élő férfit a napokban hívott fel egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy, és közölte, hogy a bankszámláján gyanús tranzakciókat észlel. Miután a helyi fiatalember elmondta, hogy ő egy másik pénzintézettel áll kapcsolatban, a telefonáló megnyugtatta, hogy a bankok – a megnövekedett számú csalás miatt – szorosan együttműködnek egymással. A hívó tájékoztatást adott arról, hogy a pénz biztonságba helyezése céljából mindenképpen egy virtuális számlára kell utalnia megtakarítását. A sértett az utasításoknak megfelelően letöltötte az AnyDesk alkalmazást, megadta a belépéshez kapott kódot, azonban a tranzakciót végül ilyen módon nem sikerült végrehajtani. Megegyeztek abban, hogy a telefonáló által megadott – magánszemély nevén lévő – számlaszámra utalja a pénzt, aminek a férfi eleget is tett.

A történtek után a telefonáló elérhetetlenné vált, ezért a számlatulajdonos személyesen megjelent bankfiókjában, és megtudta, hogy csalók áldozatává vált.

Az ügyben a Győri Rendőrkapitányság – a Mátrix Projekt keretében – nagyobb kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt indított eljárást.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg a rendőrség tanácsait!

- Minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Lehetőleg ne döntsenek egyedül!
- A banki ügyintézők nem utasítanak telefonbeszélgetés közben utalásra!
- Soha ne adják ki telefonon az internetbanki azonosítókat, a fizetéshez szükséges bankkártya adatokat, ugyanis a csalók a bankkártya-azonosító, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével azonnal hozzáférhetnek a pénzükhöz.
- Más kérésére semmilyen alkalmazást, programot ne telepítsenek a számítógépre vagy a mobiltelefonra, még akkor sem, ha azt a bank vagy szolgáltató nevében kérik!
- Kérjenek értesítést – lehetőleg személyesen – a banktól a számlát vagy kártyát érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsanak be limitet, regionális és online korlátozást!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal jelentsék be a rendőrségnek!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 16:00, szombat | Helyi

Ne csodálkozzon, ha nyáron verset hall a csornai vasútállomáson

Vers a peronon.

2024. Június 15. 09:00, szombat | Helyi

Vegyszeres gyomirtást végez a MÁV a szanyi vasútállomásnál

Felhívás

2024. Június 14. 16:00, péntek | Helyi

Földalatti munkavizsgát rendeztek kutyáknak Göbös-majorban

Kotorékkutyák versenye