Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 16. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Bogyoszló Önkormányzat

A közösség szigorú ítész, csak makulátlan jellemű emberek lehetnek a kiválasztottjai

A közösség szigorú ítész, csak makulátlan jellemű emberek lehetnek a kiválasztottjai

Emlékezés Sebestyén Katalinra

Egy köztiszteletnek örvendő személyiséget vesztett el a Rábaköz. A héten vettek végső búcsút szülőfalujában az elhunyt Sebestyén Katalintól, Bogyoszló díszpolgárától és egykori polgármesterétől. tánccsoport alapítótól, a csornai könyvtár nyugalmazott igazgatójától. Búcsúztatták a falu, a tánccsoport, a testvértelepülés, a könyvtáros kollégák, a barátok. Varga Imre Róbert polgármester búcsúbeszédével emlékezünk az elhunytra.

Az a szomorú kötelességem, hogy Bogyoszló díszpolgárát, a Község volt polgármesterét, a Rábaköz Néptánc Egyesület alapítóját, az igazi népművelőt, Sebestyén Katalint Bogyoszló Község Önkormányzata nevében utolsó útjára elkísérjem, és ravatalánál elbúcsúztassam. Nehéz ilyenkor megszólalni, hisz nem is olyan régen még a díszpolgári cím átadásakor együtt ünnepelhettük az általa alapított Tánccsoport 40 éves jubileumát, most pedig itt állunk urnájánál.

Sebestyén Katalin urnája mellett állva az első szavunk a köszönet és a hála szava kell, hogy legyen. Köszönet azért, hogy egész élete során munkásságával Bogyoszlót, Bogyoszló közösségét szolgálta, s amelyben a magánélet és a közösségért való cselekvés mindig elválaszthatatlanul összefonódott.
A nagy emberi teljesítmények, alkotások, életművek tiszteletet, megbecsülést érdemelnek. Sokszorosan így van ez, ha céljuk mindenkor a közösség szolgálata. Az egyéni vágyak, hajtóerők, ambíciók gyakran önzővé s boldogtalanná teszik az embert. Aki bölcs alázattal, s legjobb tudása szerint a közösség érdekében cselekszik, valódi boldogságot nyer: olyan sugárzó tiszteletet, amely nemzedékeken átívelve is megőrzi az egyén tetteit, szavait, hírnevét.
A közösség szigorú ítész, csak makulátlan jellemű emberek lehetnek kiválasztottjai, olyanok, akikre felnézhet, akik példaképeikké válhatnak, akikhez mindenkor igazodni merhet. Ilyen kiválasztott volt Sebestyén Katalin Bogyoszló díszpolgára. Az Ő emberi teljesítménye a mi gazdagságunk.

Sebestyén Katalin 1946. július 27-én Bogyoszlón született. Az általános iskolát Bogyoszlón, majd a középiskolát Csornán a Hunyadi János Gimnáziumban végezte. Ezután a szombathelyi főiskolán népművelő-könyvtár szakon tanult, majd magyar szakos diplomát is szerzett. Rövid ideig a pápai könyvtárban dolgozott, majd a csornai Városi Könyvtárban gyermek-könyvtárosként helyezkedett el. Ezután Csornán a Városi Tanácsnál dolgozott közművelődési felügyelőként, ahol Csorna és a csornai járás kulturális intézményeinek szakmai felügyeletét látta el. Részt vett nagyrendezvények, mint a Rábaközi napok, vagy a Páva mozgalom szervezésében. Emellett a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) helyi vezetője volt, számtalan tanfolyamot és ismeretterjesztő előadást szervezett meg. A köztisztviselői évek után a csornai lánykollégiumban, mint nevelőtanár helyezkedett el, majd elnyerte a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár vezetői posztját, amelyet tíz évig töltött be, és innen vonult nyugállományba, de közel sem nyugalomba, hiszen a 2006-os önkormányzati választásokon Bogyoszló polgármesterének választották. Előtte 1994 és 2006 között Bogyoszló önkormányzati képviselője volt.

Csornán a 2004. augusztusában tartott Szent István napi városi ünnepségen "Csorna Városért Emlékérmet" vehetett át a Rábaköz hagyományainak megőrzéséért, életben tartásáért. 2006. októberében pedig Budapesten a Magyar Köztársaság elnökétől a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet vehette át érdemes és eredményes munkássága elismeréseként.

Sebestyén Katalin több mint négy évtizedig folytatta közéleti tevékenységét, amelyet végig a közművelődés területén töltött el. Szíve mélyén mindig könyvtáros volt. Fontosnak tartotta, hogy a könyvtár ne csak a hagyományos szolgáltatást kínálja, hanem lépjen ki a megszokott keretek közül. Ezért sok-sok sikeres képzőművészeti kiállítást és érdekes előadást rendezett kollégáival, s így egyre több emberrel szerettette meg a könyvtárat.

Ha azt mondjuk róla, hogy a szíve mélyén könyvtáros volt, akkor azt is el kell mondanunk, hogy a szíve csücske mindig Bogyoszló volt. Szülőfalujában kultúrházvezetőként és könyvtárosként tevékenykedett, itt is számos érdekes előadást, képzőművészeti kiállítást, települési ünnepélyt szervezett meg és részt vett a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában is a felvidéki Felsővámos településsel. 1975-ben létrehozott egy ifjúsági klubot, amely rövidesen néptánccsoporttá alakult. Ez a csoport ma a Rábaköz Néptánc Egyesület.

Míg a stafétát át nem adta, szervezte és irányította az egész Európát körbetáncoló Tánccsoport életét.
2006-ban könyv jelent meg a szerkesztésében „Írások szülőfalunkról, Bogyoszlóról" címmel. A múlt kutatása, a faluhoz való kötődés ösztönözte arra, hogy összegyűjtse azoknak az írásait, akik hozzá hasonlóan éreznek.
2009-ben munkája eredményeként nyílt meg a Rábaközi fafaragók állandó kiállítása, melyben a tájegység rég elhunyt és ma is élő alkotóinak ad bemutatkozási lehetőséget. Tervei között szerepelt, hogy a gyűjtést folytatja, és egy kiadványt is megjelentet az alkotókról, de megromlott egészségi állapota ezt már nem tette lehetővé.

Polgármesterként is nagyon sok terve volt, mindig a falu előrejutásáért dolgozott. Az iskola megszűnése után próbált új feladatot találni a megüresedett épületnek, amely így igazi közösségi hellyé változott.

2019.február 1-jén kaptam a szomorú hírt, hogy Sebestyén Katalin csendesen távozott közülünk.
Teljes szívvel, odaadással, fáradhatatlanul végezte mindig munkáját, kimagasló szakmai igényességgel. Újításra való nyitottsága, a közösség erejébe vetett hite, közösségalakító és közösségszervező munkája példaértékű. Szívvel, lélekkel fáradozott az általa vezetett közösségek megerősödéséért és felemelkedéséért.
Szakmai és emberi helytállása szép példája az elhivatottságnak.
Élete példa, senki máshoz nem fogható személyisége legenda.

Kedves Kati!
Köszönjük munkádat, fáradságodat, küzdelmedet és tanításodat!
Bogyoszló Község Önkormányzata és minden polgára nevében fejet hajtok előtted.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.