Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 05. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: saját

A levendula varázsa

A levendula varázsa

Van valami különleges varázsa a levendulának: a színe, az illata, vagy talán a nyugtató hatása. Vagy ezek így együtt. Ki tudja? Mindenki másért szereti, egy azonban biztos: oda vagyunk érte.

A levendula rendkívül sokoldalúan felhasználható növény, kertek, balkonok hosszan tartó dísze, és egész nyáron csodás illattal árasztja el a környezetét.

A levendula mediterrán növény, de nálunk már télálló, így egész évben életben marad. A levendulának több fajtája van, a leginkább elterjedt a Lavandula angustifolia, más néven francia levendula, vagy egyszerűen csak levendula. Félcserje, melynek bokrai 60-80 cm magasak, szélességük fél-egy méter lehet. Rendkívül sokáig élnek, átlagosan 20-25 évig, nem ritkák a 40-50 éves példányok, például a tihanyi öreglevendulás bokrai 80 esztendősek. Szaporítása történhet magról (késő ősszel), a palántákat pedig tavasszal lehet kiültetni, de tőosztással is szaporítható, utóbbi esetben a tövek szétosztásánál figyelni kell arra, hogy minden tőnek erős gyökérzete legyen.

A levendulának - elsősorban illóolajának - antiszeptikus, tehát fertőzés, gyulladásgátló, bakteriális, gombás fertőzést csökkentő jótékony hatása ismert. Eredményesen felhasználható aknés, pattanásos bőr kezelésére, körömgombára, kisebb sebek, horzsolások kiegészítő kezelésére. Több gyógykenőcs is tartalmazza ahol ízületi bántalmak, gyulladások, sportsérülések kiegészítő alkotórésze. Csökkenti a bélgörcsöket, nyugtatja az emésztőrendszert.
A tiszta levendulaolaj nyugtatólag hat az idegrendszerre, ezért jól használható feszült idegek és stresszes szorongás, migrén kezelésére, fejfájás, depresszió, álmatlanság, ideges kimerültség és nyugtalanság kezelésére.

Július 8-án szombaton Csornán a Premontrei parkban rendez Levendula Napot a helyi Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület. 15 órától várják az érdeklődőket kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, mesével. Vásárolhat kézműves termékeket, lesz idegenvezetés az Apátságban, a napot pedig a Garabonciás együttes műsora zárja.

A teljes programot itt nézheti meg!

Ha kedvet kap további levendulás helyekhez, akkor a következő hetekben még érdemes felkeresni őket.

Tihany és Pannonhalma a legnépszerűbb levendula lelőhely, de mellettük egy sor más településen is találkozhatunk levendula ültetvénnyel, levendulával készült italokkal és ételekkel, illóolajokkal és egyéb levendulával készült termékekkel. Íme egy kis ízelítő a Balaton környékéről.

Levendárium - Dörgicse
A Levendárium Mintabolt és Teázó az 1000 éves rom tövében várja az éhes vándorokat, turistákat, kerékpárosokat némi harapnivalóval, kávéval, üdítővel. A Dörgicsei Levendula Majorban, őstermelői áron kínáljuk a Levendárium termékeket, és szeretettel ajánljuk a környék többi, „A Vidék Minősége” névjeggyel ellátott, kézműves termékeit is.
Több mint 30 féle levendulafajt található itt, és tényleg mindent megtudhatunk erről a nagyszerű növényről, mivel a major tulajdonosa, dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta mindent tud a levendula gyógyhatásairól és az illóolajokról. Gyönyörű rálátás nyílik a Balatonra és a környező dombokra. A több mint ezer éves, felsődörgicsei ikertemplom romjai pedig idilli hátteret nyújtanak a különleges növényeknek és ezzel provence-i hangulatot is varázsolnak a helynek. Egész nyáron érdemes ellátogatni ide, zenés esték és előadások vannak, lehet jógázni is, de a szappangolyó-készítést se hagyjuk ki.
További információ: levendarium.hu

Magyar Provance: Monoszló
A Magyar Provence levendulabirtok termékei a természet adományai. A 3 hektár francia és angol levendulából készült levendulaolaj, levendulavíz, levendulaszörp, lekvárok, levendulaméz, illatosító és díszítő termékek a természet szépségét és a levendula csodás illatát viszik otthonába.
Virágzó levendulát a birtokon június 10-től július 15-ig lehet találni. A szezon tehát jóval hosszabb, mint más területeken (pl. Tihanyban vagy Pannonhalmán). Ennek az az oka, hogy egyrészt különböző fekvésű tábláinkban az azonos fajták is más-más időpontban virágoznak, másrészt a szezon kezdetén a francia levendulával kezdődik a virágzás, majd június 20-23-tól kezdődik meg az angol levendula virágzása, mely július közepéig tart. Amennyiben jó idő van, a francia levendula másod-, sőt harmadvirágzására is lehet számítani, szeptember közepétől egészen november elejéig.
További információ: magyarprovencelevendula.hu

Hazai Provance Vendégház - Kapolcs
Hamisítatlan provence-i hangulatot kínál a rusztikus stílusú Hazai Provence Vendégház, a Művészetek völgyében, Kapolcson. A 180 éves parasztházból kialakított vendégház kertjében, a Kapolcsi Levendulásban július 15-én levendulaszürettel is készülnek. A belépés ingyenes.
Kísérő programok:
• Nyílt nap a vendégházban
• Eszem-iszom - levendulás és nem levendulás finomságok a terítéken
• Fessünk tortatálat vagy kisszéket
• Vásár - minden, ami levendulás csemege, pipere vagy dekor (és akad olyan is, ami nem levendulás)
• Levendula játszóház
• Dedikálás - Egy kis hazai Provence című könyvét dedikálja Cziráki Barbara, a vendégház tulajdonosa
• Fürdés - ha megmártóznál a fürdődézsánkban
További információ: hazaiprovence.hu

Levendula Porta - Kékkút
A családi gazdaság falusi vendéglátással, állattartással és levendulatermesztéssel is foglalkozik. 2011-ben ültették el Kékkúton az első Tihanyból származó francia levendula töveket, melyek virágából következő évben levendulaszörp és levendulazselé készült. Levendulaszüret nem lesz, de betekintést nyerhetünk a farm életébe, részt vehetünk sajtkészítő bemutatókon és tanfolyamokon, a birtokot bemutató levendula sétákon és természetesen kóstolhatunk levendulaszörpöt, levendulazselét, házi sajtokat és lekvárokat is.
További információ: levendulaporta.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!