Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 17. 14:04, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

A lőcsös szekértől a Mercedesig

A lőcsös szekértől a Mercedesig

130 éves a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület szombaton. Az előző napok hideg és esős időjárása megijesztette a szervezőket, de a szombat reggel napsütéssel és a jánossomorjai fúvószenekar reggeli zenés ébresztőjével köszöntötte a jubiláló tűzoltókat és a várost.

A mai tűzoltó laktanyából hosszú menet indult a Soproni út, Eszperantó utca kereszteződéséig, ahol a régi tűzoltószertár helyére emlékeztető márványtáblát koszorúzták meg a résztvevők és a meghívott vendégek. A főúton végigvonuló menet felidézte a tűzoltóság technikai fejlődését a lőcsös szekértől a kézi pumpán át a mai motoros fecskendőig. Ott haladt a menetben a csornai önkéntesek Mercedes tűzoltókocsija, amit Heumen-ből, a holland testvérvárosból kaptak, és a hivatásosok modern gépjárműfecskendője is. Együtt vonultak az önkéntesek, a hivatásosok, a meghívott partner egyesületek például a szlovákiai Nagymagyarból vagy Kaposvárról, Mosonszolnokról, és a környék önkéntes tűzoltó egyesületeinek képviselői. Az emlékezés és a koszorúzás után a menet az edzőpályára vonult, ahol kezdetét vette az egész napos program.
A megjelent vendégek és elöljárók elismeréseket adtak át a kiemelkedő munkát végző önkénteseknek. Az átadók közt volt Sallai Péter ezredes a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr Turi György Csorna polgármestere, Balogh Ferenc nyugállományú tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltószövetség elnöke, Rácz Imre tűzoltó alezredes kapuvári kirendeltségvezető és Márkus Imre, a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Elismerésben részesült a csornai ÖTE két legrégebbi tagja Kópházi Sándor és Németh László is.
A délután játékos versenyekkel, főzőversennyel, tűzoltóversennyel telt, a résztvevők kipróbálhatták a szerelést a kézi pumpás kocsival is.
A színpadon a Szárazfa Népzenei Együttes, a Pántlika Néptáncegyüttes, hastánc, bűvész és karaoke szórakoztatta a közönséget.
A jubileumi ünnepséggel az egyesület tagjai emlékeztek az ősökre, és erősítették az egyesületen belüli emberi, baráti kapcsolatokat, valamint a partneregyesületekkel kialakított együttműködést.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Május 05. 13:00, vasárnap | Helyi

Nyári napközi Kapuváron

Jelentkezni a művelődési központban lehet.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

Nem lehet elégszer mondani, a bank nem intéz ügyet telefonon!

Először szkeptikus volt, végül mégis becsapták!

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.