Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2017. Augusztus 29. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

A maffiától lefoglalt ingatlanokban akarják elhelyezni a migránsokat Olaszországban

A maffiától lefoglalt ingatlanokban akarják elhelyezni a migránsokat Olaszországban

Az olaszországi szervezett bűnözéstől lefoglalt üres épületekben helyeznék el a bevándorlókat, így keresve megoldást a migránsok elszállásolására - közölte a római belügyminisztérium hétfőn.

Hatszáz épületet szánhatnának migránsok elhelyezésére elsősorban Róma, Milánó és Nápoly térségében. Olyan ingatlanokat, amelyek egykor az olaszországi szervezett bűnözés tulajdonát képezték, majd a hatóságok lefoglalták az épületeket, és azóta üresen állnak.

A maffiától lefoglalt lakóházak, villák, szállodák, irodaházak, gyárépületek migránsszállásként való felhasználásáról az olasz belügyminisztériumban egyeztettek az érintett önkormányzatok képviselőivel. A terv azt követően merült fel, hogy néhány napja Róma belvárosában a hatóságok először egy migránsok elfoglalta épületből távolítottak több száz afrikai családot, majd az épület előtti térről, amelyet szintén elfoglaltak. A migránsok és a rendőrség összecsapása nem volt erőszaktól mentes. Szombaton Rómában több ezer migráns, közöttük menedékkérők is, tüntetésen követeltek maguknak lakhatási lehetőséget.

A római belügyi tárca hangsúlyozta, hogy csak Rómában több mint hetven, migránsok elfoglalta épületből kell eltávolítani az itt élő bevándorlókat. Mivel azonban az önkormányzatok már nem tudják hol elhelyezni őket, a maffiától lefoglalt ingatlanok adhatnak megoldást. Olaszországban nyolcezerre teszik a szervezett bűnözéstől lefoglalt, üresen álló épületek számát.

Az Északi Liga ellenzéki párt úgy reagált, elfogadhatatlan, hogy "illegális" bevándorlók olaszországi lakhelyhez jussanak. A párt megjegyezte, hogy a maffiától lefoglalt épületek többsége dél-olaszországban található, ahol már most is súlyos problémát jelent a migránsok érkezése.

Tavaly több mint 180 ezer, idén augusztus végéig mintegy 100 ezer ember érkezett Olaszországba, akiknek elhelyezése továbbra is megoldatlan.

Róma belvárosának több pontján is az utcán telepedtek le migránsok csoportjai. Mintegy száz fő egy templom bejáratát foglalta el rögtönzött sátrakkal és hálózsákokkal, amíg más szállást nem jelölnek ki nekik a hatóságok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.